« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
PRI KRAJU

Povrat poreza: rekorder je Zagrepčanin sa 6,4 milijuna kuna dohotka

Do sada je obrađeno 78 posto prijava poreza na dohodak, a zasad najviši prijavljeni dohodak iznosi 6,4 milijuna kuna

povrat poreza na dohodak
povrat poreza na dohodak (Shutterstock)
Više o

porez na dohodak

,

porezi

,

povrat poreza

,

Divlji zapad

Poreznici su do kraja prošlog tjedna obradili 78 posto prijava poreza na dohodak, a prema za sada obrađenim prijavama najviši prijavljeni dohodak u prošloj godini iznosio je 6,4 milijuna kuna.

Prema statistici Porezne uprave, od ukupno više od 1,1 milijun zaprimljenih prijava poreza na dohodak za 2009. do kraja prošlog tjedna bilo ih je obrađeno 78,44 posto ili 873.441 prijava. Pritom je velika većina građana, njih više od 804 tisuće, ostvarilo pravo na povrat poreza u ukupnom iznosu od 1,5 milijardi kuna.

Od tog je iznosa do konca kolovoza već bilo isplaćeno oko 1,45 milijardi kuna preplaćenog poreza, a to je za 0,26 posto veći iznos nego li je bio isplaćen do kraja kolovoza prošle godine. Obvezu pak da temeljem obrađenih poreznih prijava izvrši dodatnu uplatu poreza na dohodak ima 39.512 poreznih obveznika i oni trebaju uplatiti 185,5 milijuna kuna.

Prema do sada obrađenim prijavama najveći dohodak od nesamostalnog rada za 2009. prijavio je obveznik iz Zagreba i to iznos od 6.424.356 kuna, dok je iznos najvećeg dohotka od obrta i slobodnih zanimanja iznosio 1.587.834 kune, a prijavio ga je obveznik iz Zagreba koji se bavi ostalim završnim radovima.

Statistička izvješća o do sada obrađenim prijavama pokazuju da su na listi 20 obveznika s najvećim dohotkom od nesamostalnog rada uglavnom obveznici iz Zagreba, njih 17, dva su iz Splita i jedan iz Rijeke, a dohodci se kreću od 2,9 do 6,4 milijuna kuna.

Više od šest milijuna kuna dohotka prijavio je samo jedan obveznik, troje ih je prijavilo više od pet milijuna kuna (od 5,4 do 5,6 milijuna kuna), a četiri više od četiri milijuna kuna (od 4,3 do 4,8 milijuna kuna).

Više od tri milijuna kuna dohotka u prošloj je godini prijavilo osam poreznih obveznika i ti se iznosi kreću od 3,2 do 3,99 milijuna kuna, a na listi 20 obveznika s najvećim dohotkom od nesamostalnog rada su i četiri obveznika koji su u prošloj godini zaradili oko ili nešto više od 2,9 milijuna kuna.

Na listi poreznih obveznika s najvećim dohotkom od obrta i slobodnih zanimanja najveći se dohoci kreću od 570 tisuća do 1,6 milijuna kuna. Pritom su više od milijun kuna prijavila samo dvojica obveznika, već spomenuti obrtnika iz Zagreba iznos od 1,6 milijuna kuna, te odvjetnik iz Zagreba koji je prijavio nešto manje od 1,1 milijun kuna.

Više od 900 tisuća kuna dohotka u prošloj godini od obrta i slobodnih zanimanja prijavila su tri obveznika, jedan je prijavio više od 800 tisuća kuna, četiri između 717 tisuća kuna i 754 tisuće kuna, osam ih je prijavilo više od 600 tisuća kuna, a jedan nešto manje od 590 tisuća kuna.

Uz već spomenutu dvojicu iz Zagreba na listi 20 obveznika s najvećim dohotkom od obrta i slobodnih zanimanja još su šestorica iz Zagreba, četiri su iz Rijeke, tri iz Splita, po dva iz Vukovara i Koprivnice te jedan iz Zadra. Među djelatnostima najviše je odvjetnika, njih pet, a slijede djelatnosti vezane uz medicinu - dvojica iz djelatnosti medicinske prakse, jedan ostale djelatnosti humane medicine, a na listi je i jedan stomatolog.

Na listi su i dva pekara, obveznik iz djelatnosti stvaranje novih nekretnina i prodaja te obveznik koji se bavi iznajmljivanjem vlastitih nekretnina, jedan arhitekt/inženjerska djelatnost, potom obveznici koji se bave postavljanjem podnih i zidnih obloga, iznajmljivanjem ostalih kopnenih prijevoznih sredstava, kao i obveznici iz djelatnosti slatkovodna mrijestilišta i ribnjaci, barovi te umnožavanje videozapisa. (hina/metro-portal)

06.09.2010. 12:06:53
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh