« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca
NITKO NIŠTA NE ZNA

Povjerenstvo za kamione saslušalo Fabera, Lucića i Šimu Krasić

Nitko od svjedoka nije imao saznanja o eventualnim nezakonitostima u nabavci.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (CROPIX)
Više o

Vladimir Faber

,

USKOK

,

Josip Lucić

,

Berislav Rončević

,

Šima Krasić

,

nabava vojnih kamiona

,

afera vojni kamioni

,

saslušanje svjedoka

,

nezakonitosti

Pred povjerenstvom koje istražuje okolnosti sporne nabavke vojnih kamiona danas su saslušani ravnatelj policije Vladimir Faber, glavna državna revizorica Šima Krasić te načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Josip Lucić, pri čemu nitko od svjedoka nije imao saznanja o eventualnim nezakonitostima u toj nabavci.

Faber je najavio da bi za dva do tri tjedna trebala biti gotova policijska obrada tog slučaja, da će tada policija, odnosno posebno formirana radna skupina u kojoj su stručnjaci gospodarskog kriminaliteta, izvijestiti USKOK o poduzetom i utvrđenom, ali i istaknuo da u dosadašnjem dijelu istrage, koja traje od kraja prošle godine, nije utvrđena osnovana sumnja u počinjenje kaznenog djela.

Naglasio je da se policija, u slučaju postojanja osnovane sumnje u kazneno djelo, ne bi ustručavala podnijeti kaznene prijave, pa i protiv bivšeg ministra obrane Berislava Rončevića, ali da se za sada zadržala na općem izvješću koje je poslala USKOK-u, koji je od policije naknadno zatražio dodatne izvide (saslušanje svjedoka i vještačenja) koji su u tijeku.

Faber je izvijestio i da u vrijeme dok je Rončević bio ministar obrane, kao ni kada je potom bio na čelu MUP-a, policija nije istraživala spornu nabavku vojnih kamiona, ali i istaknuo da je policija "produžena ruka tužiteljstva", te da je zahtjev od USKOK-a da obradi taj predmet dobila tek u studenom prošle godine.

Upitan da li USKOK u tom zahtjevu daje neke kvalifikacije kaznenog djela, odgovorio je da se spominje mogućnost zlouporaba položaja i ovlasti, ali da nema konkretnog kaznenog djela, jer se ne želi ništa prejudicirati.

Šima Krasić kazala je da nalazom revizije u postupku nadmetanja i nabavke kamiona nisu pronađene nikakve nezakonitosti, samo nepravilnosti na koje je revizija ukazala u svom izvješću, odbacivši prozivke u medijima da su postojala dva izvješća, te da je Saboru i drugim nadležnim tijelima uskraćivano cjelovito izvješće. "Da su revizori utvrdili da je oštećen državni proračun, oni bi to naveli u izvješću", poručila je.

Istaknula je da je, po praksi i međunarodnim revizijskim standardima, njezin ured u Sabor poslao sažetak izvješća, koji je, napomenula je, istovjetan cjelovitom izvješću, da radni materijal, tzv. treće izvješće, zbog neovisnosti u svom radu Ured ionako nikome ne upućuje.

Krasić je potvrdila da je MORH postupio po samo jednom od ukupno devet naloga revizije, ali i naglasila da nije bilo riječi o nezakonitostima, a nije, kaže, upoznata s tim da ponuda tvrtke Eurokamion, s kojom je naknadno kupoprodajni ugovor sklopljen izravnom pogodbom, nije bila najpovoljnija.

Na više pitanja oporbenih članova, vezanih uz javnu nabavu te je li činjenica da Eurokamion nije na prvom natječaju iskazao ponudnu cijenu s obračunatim PDV-om dovoljna da se tu tvrtku eliminira iz natjecanja, nije odgovorila, ističući da revizori to ni ne moraju znati jer su u svakodnevnom kontaktu s nadležnim tijelima, te da vjeruje svojim revizorima i svemu što su utvrdili.

Lucić, koji je kao načelnik Glavnog stožera bio glavni savjetnik ministra za vojna pitanja, kazao je, pak, da ga Rončević nikada nije pitao za mišljenje kod ugovaranja kupnje kamiona, ali da to nije bila praksa ni ostalih ministara, a rekao je i to da Rončević od njega "nije imao običaj tražiti savjete" niti dok je (Lucić) bio glavni vojni inspektor.

Za prijepore oko nabavke kamiona prvi put je čuo od predsjednika države Stjepana Mesića, koji ga je telefonski upitao zna li nešto o tome, a upitan za pismo koje je poslao Mesiću i od kojega je, nakon što ga je Rončević prozvao da je zagovarao kupnju 30 posto skupljih kamiona od ugovorenih i kupljenih, zatražio da istraži tko od njih dvojice govori istinu, Lucić je rekao da je samo predsjedniku želio dati do znanja da ni na koji način nije bio umiješan u postupak nabavke kamiona.

Na upit što je mislio kada je u pismu Mesiću ustvrdio da će kamioni stajati u skladištu neupotrebljeni, jer su vojsci potrebna terenska vozila, a ne kamioni, odgovorio je da je bio "revoltiran".

Nije bio upoznat s izvješćeme glavnog vojnog inspektora Joze Miličevića koji upozorava na navodne nepravilnosti u postupku nabavke, jer, kako je rekao, vojni inspektorat spada pod Ministarstvo, a ne Glavni stožer.

Povjerenstvo će na idućoj sjednici, 5. svibnja, saslušati Rončevića. (hina/metro-portal)

27.04.2009. 21:11:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh