« Fun
objavljeno prije 12 godina i 7 mjeseci
DEZINFORMACIJE

Povijesne činjenice koje su ustvari neistine

Donosimo vam nekoliko uvriježenih povijesnih činjenica koje su ustvari čisti mitovi

Fotografija vijesti
Više o

Austrija

,

umjetnost

,

povijest

,

neistina

,

urbani mitovi

,

pogrešne činjenice

Poznato je da povijest pišu pobjednici, no što je sa stvarima koje nisu zapisane ili su nepažnjom krivo zabilježene? Odgovor je ništa, jer je vrlo teško opovrgnuti činjenice koje su metodom „što je zapisano, to je uklesano" ušle u povijesne anale o kojima učimo u školskim klupama. Iako se one mogu ispraviti, nemoguće ih je iskorijeniti jer su dovoljno dugo među nama da ih se smatra apsolutnim istinama.

Donosimo vam nekoliko uvriježenih povijesnih činjenica koje su ustvari čisti mitovi.

MIT#5 Vještice iz Salema

Svima nam je dobro poznat slučaj suđenja vješticama iz Salema koje su osuđene za herezu i sotonizam, te spaljene na lomači. Ako niste učili o tome u školi onda ste to morali vidjeti u brojnim filmovima, kako žene vrište i proklinju sve okupljene dok ih obavijaju plameni jezičci. Apsolutna neistina, nažalost 20 žena je bilo pogubljeno, ali ne na način koji je naveden u povijesnim knjigama. Naime, iako je spaljivanje na lomači u Europi bila standardna kazna za herezu, u Americi se prakticiralo vješanje, pa je tom metodom skončan život 19 žena, a jedna nesretnica je bila zdrobljena na smrt.

MIT#4 Australija

Kada vas netko pita tko je otkrio Australiju, vi ćete kao iz topa opaliti kapetan James Cook! Nažalost, odgovor je parcijalno točan. Naime, engleskom moreplovcu Cooku se pripisuje da je otkrio Australiju 1770. godine jer je jedini shvatio da se radi o novoj zemlji, no obale novog kontinenta uočene su preko 170 godina ranije. Australsko kopno detektirali su nizozemski moreplovci, a prvi je bio Willem Jansza 1606. godine, a potom Abel Tasman po kojemu je otok Tasmanija i dobio ime.

MIT#3 Napoleon

Napoleon Bonaparte smatran je velikim francuskim vojskovođom , državnikom i carem, no tu prestaje njegova „veličina". Mnogi povjesničari i knjige uz njega vežu tvrdnju da je bio izrazito niskog rasta! No, prosudite sami da li je 170 cm uistinu nisko, možda danas i je, no u 19 st. Napoleon je bio viši od prosječnog muškarca u Europi.

MIT#2 Van Gogh i uho

Ne samo da je Vincent van Gogh bio izvrstan slikar, čije se slike i grafike danas prodaju za milijunske cifre, nego je bio ekscentrična individua koja si je u stanju općeg bunila i pomračenog uma odrezala uho. Istina je sasvim drugačija! Naime, nedavna istraživanja sugeriraju da je van Gogh izgubio uho prilikom sukoba s francuskim slikarom Paul Gauguinom oko jedne prostitutke. Znanstvenici smatraju da je Gauguin mačem okrznuo van Gogha po lijevoj strani glave, te mu na taj način otkinuo dio skalpa i odrezao uho.

MIT#1 Marija Antoaneta

Marija Antoaneta ostala je upamćena kao zadnja i najomraženija kraljica apsolutističke Francuske koja je zajedno sa suprugom kraljem Lujem XVI pogubljena pod giljotinom na vrhuncu Francuske revolucije. Uz njeno ime se veže poznata izreka upućena gladnom francuskom narodu "ako nemaju kruha, neka jedu kolače". Svi smo učili da je to bešćutna rečenica proizašla iz njenih usta, no istina je malkice drugačija. Naime, ovaj citat je potekao od Jean-Jacquesa Rousseaua godinama prije nego što je Antoaneta uopće postala kraljica, a smatra se da je originalni autor supruga Luja XIV.  

26.11.2011. 15:54:16
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh