« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 6 mjeseci
NAKON HYPO BANKE

Potvrđena i druga optužnica protiv Sanadera

Sanadera druga optužnica tereti da je za mito zlouporabio premijerski položaj i omogućio MOL-u upravljačka prava u Ini

Fotografija vijesti
Više o

HDZ

,

Ivo Sanader

,

USKOK

,

Jadranka Kosor

,

afera Hypo

,

optužnica Sanader

,

afera MOL

Optužnicu protiv bivšeg premijera Ive Sanadera kojom ga se tereti za zlouporabu premijerskog položaja i primanje 10 milijuna eura mita od predsjednika uprave MOL-a Zsolta Hernadija danas je na sjednici zatvorenoj za javnost potvrdilo optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda pod predsjedanjem sutkinje Jasne Smiljanić, javlja Hina.

Sanderovi branitelji izjavili su da je USKOK na sjednici predložio i spajanje ovog postupka sa postupkom koji je već u fazi glavne rasprave, a u kojemu ga se tereti za ratno profiterstvo zbog uzimanja provizije od Hypo banke. O tom prijedlogu USKOK-a naknadno će odlučiti izvanraspravno vijeće Županijskog suda.

Sanadera druga optužnica tereti da je za mito zlouporabio premijerski položaj i omogućio MOL-u upravljačka prava u Ini te da je trebao dogovoriti i sklapanje ugovora o izdvajanju plinskog poslovanja iz Ine, to jest onog dijela koji stvara gubitke, a koji bi preuzela Hrvatske.

Optužnicom je predloženo i da Sanader, ako ga se osudi i presuda postane pravomoćnom, državi vrati 10 milijuna eura.

Istraga se u tom slučaju od sredine lipnja vodila i protiv čelnika mađarske naftne kompanije Hernadija te bivšeg potpredsjednika hrvatske vlade Damira Polančeca. USKOK je odustao od kaznenog progona Polančeca jer nije pronašao dokaze da je pomogao Sanaderu u zloporabi položaja dok je postupak protiv čelnika MOL-a prepušten mađarskim vlastima.

07.11.2011. 12:07:43
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh