« Biznis
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
IEA PROGNOZIRA:

Potražnja za naftom u 2010. porast će na 86,5 milijuna barela dnevno

Prema sadašnjim bi procjenama Kina trebala biti zaslužna za trećinu očekivanog rasta globalne potražnje za naftom u 2010.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

IEA

,

nafta

Svjetska potražnja za naftom ove će godine porasti zahvaljujući snažnom uzletu gospodarskih aktivnosti u azijskim zemljama, poglavito Kini, objavila je u petak Međunarodna agencija za energiju (IEA) u poboljšanim prognozama.

Dnevna potražnja za naftom u svijetu ove će godine u prosjeku dosegnuti 86,6 milijuna barela i biti za 1,6 milijuna veća nego u 2009., objavila je u mjesečnom izvješću IEA.

U prethodnom izvješću za veljaču agencija sa sjedištem u Parizu prognozirala je dnevnu potražnju u 2010. u visini 86,5 milijuna barela.

IEA je revidirala naviše i raniju procjenu potražnje za 2009., pa se sada dnevna potražnja u 2009. procjenjuje u visini 85 milijuna barela dnevno.

Iz agencije ipak upozoravaju da se potražnja za naftom, inače snažan pokazatelj gospodarske aktivnosti, ove godine neće oporaviti u skupini razvijenih zemalja, odnosno onih obuhvaćenih Organizacijom za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD).

Također napominju da se revidirane procjene za članice izvan OECD-a gotovo u potpunosti temelje na Kini koja je, sudeći prema preliminarnim podacima, zabilježila u siječnju izniman rast potražnje od čak 28 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

"Prema sadašnjim bi procjenama Kina trebala biti zaslužna za trećinu očekivanog rasta globalne potražnje za naftom u 2010.", kaže se u izvješću IEA.

Potražnja u zemljama u razvoju porast će za 4,3 posto u 2010., čime bi bio anuliran očekivani pad potražnje u zemljama OECD-a od 0,3 posto, prognoziraju u agenciji.

OECD obuhvaća 30 razvijenih gospodarstava, među kojima ona Britanije, Francuske, Njemačke, Japana i SAD-a, koja su daleko najzaslužnija za najveći dio globalnog bruto domaćeg proizvoda. (hina/metro-portal)

12.03.2010. 14:38:58
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh