« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
odgoda

Potpisan dodatak ugovoru o plinskom poslovanju Vlade i MOL-a

MOL će Ini osigurati zajam, tako da se milijarda kuna dugovanja Ine državi može podmiriti do kraja 2009.

(Davor Pongračić/Cropix )
Više o

Jadranka Kosor

,

INA

,

Vlada RH

,

Ivan Šuker

,

MOL

,

plinski biznis

,

plinsko poslovanje

,

Zsolt Hernadi

U Banskim dvorima danas je potpisan Prvi dodatak Glavnom ugovoru o plinskom poslovanju između Vlade Republike Hrvatske i tvrtke MOL, kojim se izdvajanje plinskog biznisa iz Ine odgađa za 1. prosinca 2010. godine.

U priopćenju vladinog Ureda za odnose s javnošću navodi se da će MOL Ini osigurati zajam, tako da se milijarda kuna poreznog dugovanja Ine državi može podmiriti do kraja 2009. godine, a ostatak poreznih obveza Ina se obvezuje platiti do 31. ožujka 2010.

U ime hrvatske Vlade Prvi dodatak Glavnom ugovoru o plinskom poslovanju potpisao je ministar financija Ivan Šuker, a u ime tvrtke MOL predsjednik Uprave i Glavni izvršni direktor Zsolt Hernadi.

Potpisivanju su bili nazočni predsjednica Vlade Jadranka Kosor, mađarski veleposlanik u Republici Hrvatskoj Peter Gyorkos, ministrica zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Marina Matulović-Dropulić te predstavnici Ine i MOL-a.

Potpisanim Dodatkom rok za preuzimanje poslovanja trgovine plinom od strane Vlade odgađa se za 1. prosinca 2010.

Nadalje, stranke su se obvezale rješavati pitanja vezana za opskrbu plinom kako bi se izbjegli gubici tvrtke "Prirodni plin" te rješavati ostala otvorena pitanja. Dogovorena je i Inina obveza plaćanja naknade za eksploataciju ugljikovodika, koja će se povećavati postupno do 2015. godine te će 1. siječnja 2015. godine iznositi 10 posto.

Svi drugi najvažniji elementi Glavnog ugovora o plinskom poslovanju i dopune Dioničarskom sporazumu potpisane u siječnju ostaju nepromijenjeni.

Cjeloviti tekst Prvog dodatka Glavnom ugovoru o plinskom poslovanju između Vlade RH i MOL-a možete naći na web stranicama Vlade RH www.vlada.hr. (hina/metro-portal)

16.12.2009. 18:42:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh