« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
CEH GRADITELJSTVA:

Poticaji u stanogradnji pogodovat će samo velikim tvrtkama i bankama

Iz Ceha ističu kako je potrebno omogućiti da se cijene nekretnina formiraju na onoj razini na kojoj postoji potražnja na tržištu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

banke

,

Hrvatska obrtnička komora

,

HOK

,

stanogradnja

,

državni poticaji

,

Ceh graditeljstva

Ceh graditeljstva Hrvatske obrtničke komore (HOK) smatra da bi najavljeni vladini poticaji u stanogradnji mogli pogodovati samo velikim poduzećima i bankama, te se zalaže da se novac iz poticaja, umjesto na održavanje postojećih cijena nekretnina, usmjeri na stimuliranje obavljanja djelatnosti građenja.

"Najavljene mjere koje će provoditi Vlada kroz poticaje, prije svega se trebaju usmjeriti na stimuliranje djelatnosti graditeljstva, a ne na održavanje visokih profitnih stopa investitora i zarade banaka", navodi se u priopćenju Ceha u kojemu se upozorava na probleme obrtnika graditelja.

Iz Ceha ističu kako je potrebno omogućiti da se cijene nekretnina formiraju na onoj razini na kojoj postoji potražnja na tržištu. Novac bi iz poticaja, umjesto na održavanje postojećih cijena nekretnina, trebalo usmjeriti na stimuliranje obavljanja djelatnosti građenja - primjerice kroz poticanu stanogradnju, javno-privatna partnerstva, kako bi mladi, ali i ostali, lakše došli do vlastite nekretnine.

Kroz poticanje prodaje već izgrađenih nekretnina štiti se uloženi kapital velikih investitora i banaka, a zanemaruju obrtnici i njihov opstanak u graditeljstvu, smatra Ceh graditeljstva HOK-a koji okuplja više od 12 tisuća obrtnika graditelja, uključujući i one koji se bave završnim radovima.

U Cehu također smatraju i da bi se ukidanjem tzv. poreza solidarnosti moglo doći do povećanja kupovne moći građana.

U zaključcima koji će biti upućeni nadležnim institucijama upozorava se na najvažnije probleme obrtnika graditelja - smanjenu kupovnu moć, pad cijena u graditeljstvu i smanjen obujam radova, narušenu etičnost i profesionalnost poslovanja, porast rada na crno i nelojalnu konkurenciju, netransparentne javne natječaje i političke utjecaje, nepovoljne rokove i načine plaćanja, visoka neporezna davanja.

Ceh pritom ističe kako je zajedno s nadležnim institucijama potrebno provesti brojne aktivnosti kojima će se olakšati poslovanje obrtnicima graditeljima.

Ceh uz ostalo traži pravovremen i ustrajan inspekcijski nadzor nad neregistriranim obavljanjem djelatnosti, osiguranje mehanizama zaštite obrtnika od rizika obavljanja poslova za investitore koji ne mogu jamčiti osiguranje investicije za dovršetak gradnje, uvođenje discipline u rokove plaćanja i maksimalan rok od 30 dana, sniženje kamatne stope koja se obračunava zbog prekoračenja rokova za plaćanje poreza državi. (hina/metro-portal)

25.02.2010. 15:26:08
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh