« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
PETAR ČOBANKOVIĆ

Poticaji ne mogu biti isplaćeni jer bi to značio bankrot države

Ministar poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja izjavio je kako Vlada neće podleći nikakvim pritiscima poljoprivrednika, jer bi to moglo dovesti do urušavanja proračuna

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Vlado Kos/CROPIX )
Više o

bankrot

,

Petar Čobanković

,

prosvjed seljaka

,

poljoprivredni poticaji

"Kada bi do toga došlo, to bi značilo bankrot države, odnosno nemogućnost isplate plaća, mirovina, a u konačnici to bi značilo da i ovakvi poticaji ne bi mogli biti isplaćeni", rekao je Čobanković na konfenrenciji za novinare s koje je pozvao sve poljoprivrednike, od kojih su neki već šesti dan u prosvjedu, da se vrate kućama.

Čobanković je na konferenciji za novinare ponovio modele kojima će se pomoći seljacima navodeći kako će se kroz raspodjelu unutar isplata i koristeći se modelom modulacije za velike proizvođače omogućiti da iznos koji će pokrivati repromaterijalom bude 600 kuna po hektaru, a ne 500 kuna po hektaru, ali u okviru raspoloživih sredstava (300 milijuna kuna).

To je dodatnih 22 posto na iznos od 60 posto poticaja koji će biti isplaćeni u novcu.

Ponovio je kako će Vlada idući tjedan donijeti odluku da se poljoprivrednici oslobode plaćanja zakupa državnog zemljišta za ovu godinu (što iznosi oko 220 milijuna kuna) i da im se prolongira otplata otkupa zemljišta za godinu dana.

Također će se izmijeniti pravilnik o visinama naknada za zakup i prodaju zemljišta, a izdat će se odluke za investicijske potpore kapitalnim ulaganjima što je većina banaka sprema prihvatiti za rješavanje financijskih problema.

Što se tiče rješavanja reprograma kredita u HBOR-u to će rješavati pojedinačno svaki proizvođač, a bit će im isplaćene i naknade za skladištenje lanjske pšenice u iznosu od deset lipa po kilogramu.

Josipović bi se trebao konzultirati samnom

Čobanković je još jednom ponovio kako je to maksimum maksimuma iznad kojeg se ne može ići, jer bi sve ostalo ugrozilo proračun i državu, a Vlada to neće dopustiti.

Kazao je kako je obavio razgovore s predsjednicom Vlade Jadrankom Kosor i ministrom financija Ivanom Šukerom i na žalost drugih mogućnosti nema.

"Mi smo odgovorna Vlada, ja sam odgovoran ministar i ne mogu obećati da će nešto biti isplaćeno za što nemam pokrića", kazao je.

Realizacija spomenutih mjera krenut će idućeg tjedna, kazao je ministar te naglasio kako iznad toga Vlada ići ne može, to je njihov zadnji stav.

Kazao je i kako su se ovih dana pojavile dezinformacije da je Petrokemija ovaj tjedan povećala cijenu mineralnog gnojiva što nije točno. Cijena po kojoj će poljoprivrednici moći iskoristiti svoje vaučere će biti nekih pet posto niža nego u isto vrijeme lani.

Na pitanje hoće li se ponovno naći s poljoprivrednicima, odnosno jesu li s njima dogovoreni novi sastanci, Čobanković je rekao kako razgovora uvijek može biti, kako on nije čovjek koji odbija razgovore te kako jedino ne prihvaća ultimatume.

Čobanković se osvrnuo i na sastanak poljoprivrednika s predsjednikom Ivom Josipovićem najavljen za 19 sati. "Predsjednik može razgovarati s kim god hoće, ali ne bi bilo loše da se netko konzultirao sa mnom. Takvog poziva nažalost nije bilo", rekao je ministar. (hina/metro-portal)

06.03.2010. 20:21:19
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh