« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 2 mjeseca
JARNJAK PORUČIO

Postoje zapisnici o svakom preuzimanju transkripata

Ivan Jarnjak, koji je od kraja 1996. do kraja 2000. bio predstojnik Ureda za nacionalnu sigurnost, također je odbacio tvrdnje bivšeg predsjednika

Fotografija vijesti
Više o

Ivan Jarnjak

,

dokumenti

,

transkripti

,

zapisnici

Jarnjak je rekao danas novinarima, očitujući se na aktualne Mesićeve tvrdnje vezane uz "dilanje" dokumenata iz Ureda predsjednika, da su nakon pregledavanja dokumenata utvrdili što kome pripada. "Svaki dokument je označen, zapisan i postoje zapisnici u Uredu predsjednika o preuzimanju", naglasio je Jarnjak, koji se novinarima obratio pred svojom kućom. Kazao je da je Vladimir Šeks preuzeo dokumente za HDZ, Miroslav Tuđman za obitelj a da je ono ostalo, ostalo u Uredu predsjednika. "Postoje zapisnici točno o preuzimanju i koji su to dokumenti odnijeti u koji ured, odnosno, koji su ostali u Uredu predsjednika", rekao je.

Upitan jesu li tijekom češljanja ipak odneseni neki dokumenti, Jarnjak se upitao otkud bi netko to mogao znati. Rekao je da bi Mesić trebao navesti koji su dokumenti odneseni. "Neka kaže koji dokumenti, na koji način. Ja govorim ono što je bilo kad sam ja bio sudionik povjerenstva. Je li netko prije toga češljao te dokumente, to sigurno Kostović i Kašpar, koji je napravio popis zajedno s Čulinom, ne bi dozvolili i sigurno da bi do danas rekli Mesiću tko je to dilao s tim dokumentima i tko je pročešljao te dokumente. Ja sigurno nisam bio gore i nisam ih vidio", tvrdi Jarnjak. Stoga, dodao je, ako zna da je netko to radio, neka kaže tko je to. Na navod Mesića da je premalo transkripata razgovora između njega i pokojnog predsjednika, Jarnjak je rekao da ga je predsjednik 1996. smijenio s mjesta ministra i da nisu imali više odnos kakav su imali ranije.

Ispričao je da je 1999., kad je predsjednik Franjo Tuđman umro, vlada odlučila da sve dokumente i stvari u Uredu predsjednika treba popisati i označiti te da su za to uz njega bili zaduženi tadašnji predstojnik Ureda predsjednika Ivica Kostović, pobočnik predsjednika general Krešimir Kašpar i pukovnik Vlado Čulina. Donijeta je odluka da tako popisane dokumente treba selektirati na one koji se osobno odnose na pokojnog predsjednika, na dokumente koji su proizašli iz održavanja sastanka HDZ-ovih tijela u Uredu predsjednika i dokumente koji se odnose na rad Ureda.

"Mi smo izvršili tu selekciju prema onom popisu koji su oni prije toga napravili, popisu svih dokumenta koji su tamo zatečni", kazao je Jarnjak. Napomenuo je da su svi dokumenti bili u jednoj prostoriji i da su nakon tri dana pregledavanja dokumenata rekli - to pripada HDZ-u, to osobno pokojnom predsjedniku, a ovo ostaje u Uredu predsjednika.

Na pitanje je li trebalo pričekati s razvrstavanjem dokumenata do stupanja na dužnost novog predsjednika, Jarnjak je rekao da je to stvar vlade koja je procijenila da treba sve pripremiti da novi predsjednik dobije čistu situaciju.

23.04.2011. 19:22:05
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh