« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
STJEPAN MESIĆ:

Postojala je paralelna linija zapovijedanja u Sanaderovoj vladi

Sanader je s jedne strane poštivao institucije, a s druge je imao pouzdanike preko kojih je radio ono za što sada u vladi tvrde da nisu znali, smatra Mesić

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Vlado Kos/Cropix)
Više o

Vlada

,

Ivo Sanader

,

Stjepan Mesić

,

Damir Polančec

,

paralelno zapovijedanje

Bivši predsjednik Stjepan Mesić nije danas želio komentirati uhićenje bivšeg potpredsjednika vlade Damira Polančeca, no smatra da najnovije afere i činjenica da članovi vlade izjavljuju kako za njih nisu znali, pokazuju da je u vladi Ive Sanadera postojala paralelna linija zapovijedanja, koja će se, očekuje, razotkriti u proceduri.

"Sanader je s jedne strane poštivao institucije, a s druge je strane imao pouzdanike preko kojih je radio ono za što sada u vladi tvrde da nisu znali, a ove se afere, poput Ine ili Podravke, uvijek vežu uz taj paralelni sustav", rekao je Mesić studentima na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, kojima je danas održao predavanje o svojih deset predsjedničkih godina.

Nije želio nagađati hoće li istraga oko Polančeca dovesti do pokretanja pitanja Sanaderove odgovornosti. "Ne znam hoće li dovesti do Sanadera, ali te afere upućuju na paralelnu liniju zapovijedanja, a ako vlada ne zna tko je za nju odgovoran, neka se to utvrdi u proceduri", rekao je Mesić.

Bivši predsjednik studentima je kazao kako mu je prvi mandat obilježila konsolidacija države i izlazak iz međunarodne izolacije, te depolitizacija vojske i politike, a nezadovoljan je što u njegovu drugom mandatu nije pokrenuto gospodarstvo.

Istaknuvši nužnost regionalne suradnje, Mesić je kazao kako je sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem surađivao bolje nego s bivšim premijerom Vojislavom Koštunicom.

Ocijenio je, međutim, da je Tadićev nedolazak na multilateralne sastanke loš za suradnju u regiji. "Srbija ne mora priznati Kosovo, ali moramo komunicirati", rekao je bivši hrvatski predsjednik Mesić. (hina/metro-portal)

30.03.2010. 23:51:58
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh