« Biznis
objavljeno prije 5 godina i 4 mjeseca
BRAVO

Poslodavci vraćaju vjerodostojnost

U petak, 30. studenog 2018. u Kaptol Boutique Cinema, dvorana 4, Nova Ves 17, u 11 sati se održao SPEED DATING poslodavaca i mladih bez roditeljske skrbi po šesti puta

Speed dating s dobrim povodom
Speed dating s dobrim povodom (Arhiva)
Više o

mladi

,

poslodavci

,

roditeljska skrb

Otvorena medijska grupacija uspješno potiče spajanje poslodavaca i mladih bez roditeljske skrbi kako bi dobili prvo zaposlenje te se tako osamostalili i relativno financijski sigurni napustili sustav socijalne skrbi.

U maniri pravog Speed datinga, mladi razgovaraju sa zainteresiranim poslodavcima po 15 minuta pripremljeni za susret na prethodnim radionicama. Dosadašnja iskustva pokazuju da takvi susreti imaju smisla. U posljednjih nekoliko godina 60-tak mladih je na taj način našlo privremeni ili stalni posao.

Ove godine je na speed datingu bilo dvadeset dvoje mladih iz Zagreba, Osijeka i Slavonskog Broda. Svi su maturanti ili su već završili srednju školu. Poslodavci su bili velike kompanije poput Metroa, Kauflanda, Blitz Cinestara, Tele 2, L'Oreala, HEP-a, Spara, Orbica, INE, ZABE, Tiska, hotelska kuća Potestas koji ima Hotel Park u Splitu, dizajnera Hippy Garden, krojačkih obrta poput Dominge do luksuznog frizerskog salona Tony i Guy.

Mladi su bili na speed datingu i sa zaposlenicom Agencije za mobilnost koja vodi ERASMUS+ program u Hrvatskoj te dobili informacije kako volontirati u zemljama EU-a s plaćenim troškovima .

Speed dating se odvijao u sklopu projekta „Neformalni zavod za zapošljavanje" sufinanciranog iz sredstava Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i iz sredstava Grada Zagreba.

Događaj je otvorio Ivica Bošnjak, pomoćnik ministrice iz Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te Zorana Uzelac - Bošnjak, voditeljica Odjela socijalne zaštite iz Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe sa invaliditetom Grada Zagreba.

Ne žele svi mladi bez roditeljske skrbi nastavljati školovanje nakon što završe srednju školu. Mnogo njih želi što prije početi raditi kako bi stekli kakvu-takvu nezavisnost i sigurnost. Desetak mladih je dobilo posao praktički na licu mjesta, jedna vrhunska sportašica će možda dobiti stipendiju da može nastaviti trenirati, nekoliko mladih je dobilo kontakte kako bi se moglo javiti poslodavcima kad maturiraju.

S.K. (17 godina), „Bilo je dobro jer sam vidjela kako izgledaju intervjui za posao. Objasnili su mi što ću raditi kad se zaposlim."

Sandra Hajtok Marić, socijalna radnica u Dječjem domu Zagreb, podružnica I.G. Kovačić: „Ova ideja je super za naše korisnike jer se prvi put susreću s poslodavcima. Svi se boje razgovora, a ovo je dobro jer je neutralni teren i opuštenija atmosfera, što im daje više hrabrosti za budućnost. Ima puno poslodavaca pa mogu birati s kime će razgovarati. A dio ima šansu i zaposliti se." 

30.11.2018. 17:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh