« Spektakli
objavljeno prije 13 godina i 3 mjeseca
SVE JE IZGUBILA

Posljednjoj gejši iz Kamaishija tsunami uzeo sve osim talenta

Tsuyako Ito još ne može vjerovati da je u naletu tsunamija ostala bez doma i svojih uspomena

Gejše
Gejše (Wikipedia)
Više o

potres tsunami

,

Tsuyako Ito

,

Gejša

U nedavnom tsunamiju u Japanu "posljednja gejša" iz Kamaishija izgubila je sve osim glazbenog talenta i životne radosti. Život Tsuyako Ito, kojoj su 84 godine, nije bio nimalo lak. Preživjela je američka zračna i pomorska bombardiranja u Drugom svjetskom ratu i brojne potrese. Bila je i žrtva triju tsunamija, pa i onog koji je 11. ožujka nakon razornog potresa opustošio sjeveroistočnu japansku obalu Japana, piše Hina.

Tsuyako je u Kamaishiju poznata kao "posljednja aktivna gejša". Nakon potresa i tsunamija živi u prihvatnom centru, gdje se privremeno sklonilo stotinjak starijih osoba. Većina ih je pobjegla bez ičega, samo s odjećom koju su imali na sebi.

Potres ju je zadesio u kući, dok se pripremala za nastup u luksuznom restoranu, gdje je pjevala i svirala tradicionalnu japansku lutnju shamisen. Tsuyako još ne može vjerovati da je u naletu tsunamija ostala bez doma i svojih uspomena: "Moj kimono, pojasevi, dva shamisena, pribor za kosu... sve je propalo."

Ipak, "još uvijek imam svoj umjetnički talent i moral. Time se ponosim", dodaje gejša koja želi pjevati i plesati za korisnike prihvatnog centra. Gejše se tradicionalno obrazuju u japanskim izvedbenim umjetnostima.

"Želim pružiti zadovoljstvo svima i svirati kada počne obnova grada. Premda više nemam prijateljica među gejšama, s veseljem ću svirati i pjevati", kaže posljednja gejša iz Kamaishija.

28.03.2011. 13:39:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh