« Znanost
objavljeno prije 12 godina i 11 mjeseci
135. MISIJA

Posljednji let Atlantisa u svemir prolazi bez problema

Nakon što se za 10 dana vrati na Zemlju, NASA će izložiti Atlantis u svom svemirskom centru, a u doglednoj će budućnosti opskrba ISS-a biti ovisna o ruskim letjelicama

Fotografija vijesti
Više o

Međunarodna svemirska postaja

,

space shuttle Atlantis

NASA je danas javila kako je posljednji let u svemir space shuttlea Atlantis prošao bez ikakvih poteškoća te je je uspješno priključen na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS), prenosi Hina.

Atlantis se na ISS priključio u 17 sati i sedam minuta po srednjoeuropskom vremenu. Na postaju je dopremio četiri tone hrane, odjeće i zamjenskih dijelova. Četiri američka astronauta na ISS-u su se pridružili međunarodnoj posadi astronuata iz SAD-a, Rusije i Japana.

Atlantis je s posadom od četiri člana u petak poletio na svoju zadnju misiju kojom se završava 30-godišnja povijest američkog programa letova raketoplana. Atlanitsu je ovo 33. misija a 135. svih raketoplana.

Atlantis se na Zemlju vraća 20. srpnja, na godišnjicu prvog slijetanja na Mjesec, a po povratku na Zemlju bit će izložen u Svemirskom centru Kennedy na Floridi.

Ovo je posljednja, 135. misija američkih raketoplana od prvog leta Columbije u travnju 1981. godine. Njihov program NASA ukida zbog visokih troškova, a SAD će se, umjesto na raketoplane, sve dok komercijalne zračne tvrtke ne potanu spremne preuzeti taj posao, oslanjati na Rusiju za prijevoz američkih astronauta na ISS. Cijena je 50 milijuna dolara po astronautu.

Američka svemirska agencija također planira razviti svemirske brodove koji mogu letjeti dalje od orbite svemirske postaje gdje raketoplani ne mogu ići.

10.07.2011. 20:15:56
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh