« Hrvatska
objavljeno prije 9 godina i 1 mjesec
NAMETI

Poskupljuje gorivo i duhan?

Vlada bi na današnjoj sjednici trebala povećati trošarine na motorne benzine i dizelsko gorivo za po 20 lipa po litri te povećati trošarine na duhanske proizvode

Kad ne znaš uštedjeti, digni trošarine
Kad ne znaš uštedjeti, digni trošarine (Shutterstock)
Više o

poskupljenje goriva

,

poskupljenje cigareta

,

cigarete trošarine

,

nove cijene

,

gorivo trošarine

Nesposobna Vlada trošak svoje glomazne javne uprave ponovno prebacuje na stanovništvo najnižim udarcima - poskupljenjem goriva i cigareta, tvrde obaviješteni izvori koji su sigurni o ovakav potez ministra Lalovca koji ne može drugačije namaknuti dovoljno novca za uhljebe, njihove automobile, mobitele, kartice i ostale pogodnosti rada za državu.

Pred Vladom bi se tako trebao naći prijedlog izmjene Uredbe o visini trošarine na motorne benzine, plinsko ulje i kerozin za pogon, kojom se predlaže povećanje trošarine za 20 lipa po litri za olovni i bezolovni benzin te plinsko ulje za pogon.

Naime, izmjenom uredbe bi se trošarina na bezolovni benzin povećala sa sadašnjih 3.660 kuna na tisuću litara na 3.860 kuna, za olovni benzin sa 4.300 kuna na 4.500 kuna na tisuću litara, a za plinsko ulje za pogon s 2.860 na 3.060 kuna na tisuću litara.

Računa se da bi to povećanje trošarine povećalo prihod državnog proračuna na godišnjoj razini za 450 milijuna kuna, a do kraja ove godine za 280 milijuna kuna. Tako se ukupni prihod proračuna od trošarina na energente u ovoj godini procjenjuje na 7,4 milijarde kuna.

Pred Vladom će se naći i prijedlog nove uredbe o visini trošarine na cigarete, sitno rezani duhan i ostali duhan za pušenje, kojom bi se povećala specifična trošarina s 210 na 230 kuna za tisuću komada cigareta te podizanje proporcionalne trošarine s 37 na 38 posto od maloprodajne cijene.

Također bi se povećava iznos minimalne trošarine na cigarete za 49,50 kuna, odnosno sa sadašnjih 598,50 kuna za tisuću komada cigareta na 648 kuna za tisuću cigareta.

Što reći - ovi su katastrofa, a iza ugla vreba Karamarko i njegova gladna horda novih uhljeba ...

16.04.2015. 08:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh