« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 8 mjeseci

‘Posjet predsjednika Busha vrhunac bilateralnih odnosa’

Samo dan ranije Hrvatska će dobiti pozivnicu za ulazak u NATO

U Bukureštu Hrvatska sigurno dobiva pozivnicu
U Bukureštu Hrvatska sigurno dobiva pozivnicu (GETTY IMAGES)
Više o

Ivo Sanader

,

George W. Bush

Premijer Ivo Sanader kazao je da hrvatsko izaslanstvo idući tjedan s veseljem odlazi u Bukurešt gdje na summitu NATO-a očekuje pozivnicu za ulazak u taj obrambeni savez, nakon čega će uslijediti još jedno veliko priznanje Hrvatskoj, posjet američkog predsjednika Georgea W. Busha kao vrhunac bilateralnih odnosa sa SAD-om.

- Politička odluka donosi se u Bukureštu i više nema dvojbe, postat ćemo članica NATO-a - rekao je premijer Sanader na sjednici Vlade.

O BiHPremijer Sanader napominje da će tijekom razgovora s američkim predsjednikom Bushem o BiH, Hrvatska iznijeti svoj čvrsti stav da se status tamošnjih Hrvata kao ravnopravnog i konstitutivnog naroda ne smije mijenjati. 

Naglasio je da je Hrvatska dokazala svoju spremnost za NATO, da je svoju vojnu snagu prilagodila standardima tog saveza, zahvalivši na tome svim dosadašnjim ministrima obrane, Ministarstvu vanjskih poslova, veleposlanicima, predsjedniku države, Saboru. Sanader je napomenuo da bi u srpnju trebao biti propisan Protokol o pristupanju NATO-u i da potom slijedi ratifikacija Protokola u zemljama članicama Saveza, a zatim i u Hrvatskom saboru.
Veliko priznanje Hrvatska će, naglasio je, dobiti i posjetom američkog predsjednika Busha.

- To je vrhunac u našim bilateralnim odnosima koje će nakon posjeta biti na najvišoj razini kao velika potpora.

S Bushem će razgovarati o stanju na jugoistoku Europe, razmotrit će se i razvoj događaja u BiH, a razgovarat će se i o rješavanju spora između Grčke i Makedonije, kako bi se i Makedoniji omogućilo članstvo u NATO-u.   (HINA)

27.03.2008. 22:10:50
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh