« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
Sretan završetak

Posada broda Arctic Sea stigla u Moskvu

Posada i pirati sletjeli u vojnu zračnu luku Čkalovski u blizini Moskve

(Corbis)
Više o

otmica broda

,

Arctic Sea

,

oslobođenje broda

Članovi posade i navodni pirati s teretnog broda Arctic Sea, čiji je nestanak s 1,3 milijuna dolara vrijednim teretom 28. srpnja kod Dovera izazvao međunarodnu potragu, sletjeli su u četvrtak u Moskvu u ruskim vojnim zrakoplovima iz pravca Kapverdskih Otoka , prenosi ruska novinska agencija Interfax.

Teretni brod prevozio je drvo vrijedno 1,3 milijuna dolara iz Finske u Alžir, a zadnji put je bio viđen prije dva tjedna pri izlasku iz La Manchea. Brod je trebao stići u Alžir 4. kolovoza, no tamo nikada nije stigao. Iako je prema dokumentaciji brod prevozio drvo,  europski i ruski vojni stručnjaci pretpostavljaju da je u teretu mogla biti skrivena i veća količina ilegalnog oružja.

Ruski ministar obrane Serdjukov u ponedjeljak je objavio da je Rusija je pronašla nestali trgovački brod u blizini Kapverdskih otoka te da je posada broda živa i prebačena je na ruski ratni brod Ladni.

Osmorica otmičara, državljani Estonije, Latvije i Rusije, uhićeni su. Tijekom oslobađanja broda nitko nije ozlijeđen.

Dva Iljušina 76, jedan s 15 članova posade, drugi s osam navodnih pirata, sletjela su u vojnu zračnu luku Čkalovski, u predgrađu Moskve.

Prema najnovijim informacijama kapetan i tri člana posade ruskoga teretnog broda Arctic Sea još se nisu vratili u Moskvu nego su i dalje na brodu na pučini kod Zelenortskih Otoka, javila je agencija Interfax pozivajući se na Ministarstvo vanjskih poslova.

Članovi posade i pirati s Arctic Sea uzletjeli su s arhipelaga Kapverdskih Otoka kamo su premješteni nakon što su brod, pronađen u vodama Atlantskog oceana, oslobodile ruske snage.

20.08.2009. 11:59:17
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh