« Biznis
objavljeno prije 13 godina i 2 mjeseca
VRAĆANJE DUGA

Portugal ipak ne može bez pomoći zemalja EU

Portugalska vlada na odlasku dosad je odbacivala svaku mogućnost korištenja vanjske pomoći

Euro
Euro (Getty Images)
Više o

Portugal

,

Fernando Teixeira dos Santos

Portugalu su "nužno potrebni mehanizmi financiranja koji stoje na raspolaganju u okviru EU-a", priznao je portugalski ministar financija Fernando Teixeira dos Santos u razgovoru za gospodarski dnevnik Jornal de Negocios, prenosi Hina.

"Mislim da ćemo morati iskoristiti mehanizme financiranja raspoložive u europskom okviru", rekao je ministar u pisanom odgovoru listu Jornal de Negocios, čiji je sadržaj njegov kabinet potvrdio za AFP.

"Zemlja je neodgovorno dovedena u težak položaj na financijskim tržištima", ocijenio je, misleći pritom na odbacivanje novog programa štednje socijalističke vlade u parlamentu, zbog kojega je 23. ožujka premijer Jose Socrates dao ostavku, pa su prijevremeni parlamentarni izbori sazvani za 5. lipnja.

Sve dosad vlada na odlasku je odbacivala svaku mogućnost korištenja vanjske pomoći, opetujući još u srijedu da je portugalska država "kadra ispuniti svoje financijske obveze", unatoč zabrinutosti tržišta zbog solventnosti zemlje s približavanjem roka za otplatu duga sredinom lipnja.

Portugal treba vratiti 4, 252 milijarde eura 15. travnja i 4,899 milijardi 15. lipnja.

06.04.2011. 22:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh