« Kultura
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
I bogati imaju novčanih problema

Portfolio Annie Leibovitz u opasnosti

Fotografkinja slavnih riskira gubitak autorskih prava na svoje radove ako danas ne plati kredit

(Wikipedia)
Više o

fotografija

,

Annie Leibovitz

Tvrtka Art Capital Group tužila je Leibovitz u srpnju tvrdeći da je prekršila ugovor koji odobrava da  tvrtka bude agent u prodaji njenih fotografija i nekretnina.

Matthew Hiltzik, glasnogovornik Annie Leibovitz, prošli tjedan rekao je da fotografkinja radi na rješavanju stvari.

Glasnogovornik tvrtke Art Capital rekao je u petak da tvrtka ima jasna ugovorna prava i da će ih štititi bez obzira na scenarij te da žele da se stvar što prije riješi.

Nijedna od stranaka nije željela odati jesu li se sastali i hoće li nagodba biti moguća. Predstavnici obaju stranaka nisu se oglasili u javnosti.

Prošle godine 59-ogodišnja fotografkinja stavila je pod hipoteku tri gradske kuće u Greenwich Villageu, posjed u New Yorku i autorska prava na sve fotografije koje je ikad snimila - i koje će snimiti - kako bi osigurala kredit.

Tvrtka kaže da je trebala novac da bi riješila svoju financijsku situaciju. Kredit joj je odobren u rujnu 2008. godine. U ugovoru jasno piše da je ACG ima pravo prodati sve što je Leibovitz stavila pod hipoteku prije nego li dođe rok za isplatu kredita. U sudskoj tužbi objašnjeno je da je Annie Leibovitz odbila pustiti stručnjake za nekretnine u svoje kuće da naprave procjenu imanja.

Vrijednost portfolija jedne od najpopularnijih fotografkinja na svijetu procijenjena je na  40 milijuna dolara, a stručnjaci za nekretnine procijenili su njene kuće na dodatnih 40 milijuna dolara.

U ugovoru je također istaknuto da će tvrtka dobiti 10 posto od prodaje nekretnina u vlasništvu fotografkinje i 15 posto od prodaje portfolija. Leibovitz će dobiti ostatak nakon što otplati kredit od 24 milijuna dolara s dodatnim kamatama i porezima.

Dodatni pravni problemi za Leibovitz javili su se prošli tjedan kad ju je jedan talijanski fotograf tužio zbog uporabe njegovih fotografija na kalendaru bez njegova dopuštenja.

Provokativne portreti Annie Leibovitz često krase naslovnice časopisa Vanity Fair i Vogue.

Tijekom godina, njen objektiv ovjekovječio je poznata lica poput Johna Lennona, kraljice Elizabete II. i Brucea Springsteena. Prva je fotografirala malenu Suri, kći Toma Cruisea i Katie Holmes, a fotografija je objavljena na naslovnici časopisa Vanity Fair kojemu se umjetnica pridružila 1983.

09.09.2009. 11:07:14
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh