« Svijet
objavljeno prije 9 godina i 9 mjeseci
UKRAJINSKA KRIZA

Porošenko raspušta parlament?

Petro Porošenko rekao je u četvrtak da bi već u nedjelju mogao raspustiti parlament, a parlamentarni izbori održali bi se potkraj listopada

Porošenko raspušta parlament i zakazuje nove izbore
Porošenko raspušta parlament i zakazuje nove izbore (Arhiva)
Više o

raspuštanje parlamenta

,

ukrajinska kriza

,

Petro Porošenko

Petro Porošenko odlučio je raspustiti ukrajinski parlament, a odluka će biti donesena kada za nju bude ustavne osnove, preciznije na ukrajinski Dan neovisnosti, 24. kolovoza.

Vladajuća koalicija u Ukrajini, koja je uličnim prosvjednima u veljači svrgnula proruskog predsjednika izazvavši time veliku separatističku pobunu na istoku zemlje u kojoj je do sada poginulo više od dvije tisuće ljudi, raspala se 24. srpnja.

Po ustavu, najmanje mjesec dana mora proći da bi parlament mogao biti raspušten. Porošenko se nada da će se situacija u zemlji do listopada dovoljno stabilizirati za održavanje izbora.

Istovremeno, nakon mjeseci vršenja pritiska na ruskog predsjednika Vladimira Putina u Berlinu i drugim europskim glavnim gradovima raste zabrinutost da sve veći vojni uspjesi Ukrajine na istoku zemlje smanjuju izglede za izlazak iz krize koji bi spasio čast ruskog čelnika

Pozornost diplomatskih napora predvođenih Njemačkom se zato promijenila, kažu visoki dužnosnici, prema traženju suzdržanosti od ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka i izbjegavanja ponižavajućeg poraza proruskih pobunjenika, koji bi, kako Berlin strahuje mogao izazvati snažnu Putinovu reakciju.

22.08.2014. 08:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh