« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 1 mjesec
STATUS

Porječje Mrežnice prostaje regionalni park

"Park prirode" i "regionalni park" su na jednakom stupnju vrjednovanja i zaštite, razlika je u financiranju

Mrežnica
Mrežnica (Wikipedia)
Više o

park prirode

,

nacionalni parkovi

,

mrežnica

Uprava za zaštitu prirode Ministarstva kulture "nije imala interesa za proglašenje zaštite u razini parka prirode" pa će porječje Mrežnice bit regionalni park koji financira županija, rekao je sjednici Skupštine Karlovačke županije pročelnik upravnog odjela za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša Marinko Maradin, prenosi Hina.

Skupština je prihvatila "izjavu o osiguranim sredstvima za upravljanje zaštićenim područjem", što je prvi akt javne uprave potreban za zakonsku proceduru proglašenja Regionalnog parka "Mrežnice".

Kako objašnjava Maradin, i "park prirode" i "regionalni park" u biti su na jednaku stupnju vrjednovanja i zaštite, ali je razlika u financiranju jer parkove prirode proglašava i financira država, a regionalne parkove županije, koje obično raspolažu s vrlo ograničenim sredstvima.

Vijećnica HNS-a Mirjana Bašić naglasila je da se desetljećima pokušava zaštititi rijeka Mrežnica te kako vjeruje da će taj obllik zaštite, kad se počne provoditi, donijeti gospodarski boljitak unatoč tomu što sada mnogi misle drukčije. Po njezinu mišljenju status zaštićena područja, osim zaštite prirodnih vrijednosti, pridonosi stvaranju boljih uvjeta života stanovnika zbog promidžbe i prepoznatljivost kraja.

Izglasano je da se za tu namjenu izdvoji 540.000 kuna i to za plaću dvaju stručnih djelatnika i dvaju nadzornika, obilježavanje granica regionalnog parka i postavljanje ploča te za izobrazbu i promidžbu.

Zaštitu će provoditi županijska javna ustanova zaštite prirode "Natura viva".

26.05.2011. 19:08:44
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh