« Biznis
objavljeno prije 9 godina i 5 mjeseci
SRETNA NOVA?!

Porezna iznenađenja od Nove godine

Od nove godine na snagu stupaju raznorazne izmjene poreznog sustava što je jedina konstanta ove Vlade - presipanje iz šupljeg u prazno

Novi načini obračuna
Novi načini obračuna (Shutterstock)
Više o

porez na dohodak

,

porezi

,

porez na dobit

,

2015

,

porez na dodanu vrijednost

,

plaćanje poreza

S prvim danom 2015. godine na snagu stupa nekoliko izmjena u poreznom sustavu Hrvatske, poput izmjena u oporezivanju dohotka, temeljem kojih građani mogu računati na nešto više plaće, ali će po prvi put platiti i porez na dohodak koji ostvare od kamata na štednju, dok poduzetnike očekuju promjene u oporezivanju dobiti te u plaćanju poreza na dodanu vrijednost.

Tako se od 1. siječnja 2015. godine iznos osobnog odbitka povećava s 2.200 na 2.600 kuna, a za umirovljenike sa 3.400 na 3.800 kuna.Građanima s potpomognutih područja prve skupine osobni se odbitak povećava, pak, s 3.200 na 3.500 kuna, a za drugu skupinu s 2.700 na 3.000 kuna. Ujedno, prag za oporezivanje dohotka najvišom stopom od 40 posto podiže se s dosadašnjih 8.800 na 13.200 kuna.

U lokalne proračune uplaćivat će se i dio sredstava prikupljenih od naplate poreza na kamate. Građani koji imaju ušteđevinu u bankama, naime, od 1. siječnja 2015. godine plaćati će porez na kamate na štednju po stopi od 12 posto, a prema izračunu Ministarstva financija taj će porez obuhvatiti 400-tinjak tisuća građana.

Za poduzetnike s početkom 2015. počinju vrijediti nova pravila oporezivanja dobiti te plaćanja PDV-a.

Izmjenama Zakona o porezu na dobit se, naime, određuje da se porezne olakšice za reinvestiranu dobit odnose samo na onaj dio dobiti koji će se uložiti u dugotrajnu imovinu te ako poduzetnik zadrži ili poveća broj zaposlenih.

Izmijenjeni Zakon o PDV-u, pak, malim poduzetnicima omogućava da više PDV ne moraju platiti po ispostavljenoj fakturi, već će ga plaćati kada svoj proizvod ili uslugu i naplate. Također, novost je i da se visina godišnjeg prihoda za plaćanje PDV-a po naplati podiže s dva na tri milijuna kuna.

20.12.2014. 15:37:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh