« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
MULA OMAR:

Porazit ćemo strane snage u Afganistanu

Povodom završetka ramazana talibani su zapadnim silama poručili kako će Afganistan biti 'grobnica kolonijalnih snaga'

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Afganistan

,

talibani

,

mula omar

Mula Omar, vođa afganistanskih talibana, u subotu je izjavio da će strane vojne snage u Afganistanu uskoro biti "sigurno poražene". Nekoliko tjedana prije osme obljetnice pada talibanskog režima u američkoj invaziji, mula Omar, kojeg smatraju vojnim zapovjednikom talibana, nazvao je Afganistan grobnicom kolonijalnih snaga.

U izjavi koju je dao u povodu završetka ramazana u nedjelju, mula je spomenuo "goleme gubitke i pad morala" u redovima stotinjak tisuća stranih vojnika koji su izloženi sve češćim talibanskim napadima, u kojima je od siječnja poginulo više od 350 vojnika.

"Što se neprijatelj više uzda u pojačanje snaga, to je sigurnije da će biti poražen", istaknuo je mula u izjavi.

Mula Omar se nakon američke invazije skriva u zabitnom plemenskom području na sjeverozapadu Pakistana, uz granicu s Afganistanom. NATO-ove snage u Afganistanu, u subotu su izvijestile o pogibiji jednog vojnika u pucnjavi na jugu zemlje, ne navodeći njegovu nacionalnu pripadnost.

U četvrtak su u samoubilačkom napadu u Kabulu poginula šestorica talijanskih vojnika i najmanje deset afganistanskih civila.

Američka i britanska javnost sve su kritičnije prema tom sukobu, ali zapadne vlade koje su poslale svoje snage u Afganistan, i dalje su odlučne u nakani da pobijede talibane.

Mula Omar je vladu predsjednika Hamida Karzaija čija je pobjeda na predsjedničkim izborima 20. kolovoza upitna zbog nepravilnosti, nazvao pokvarenom i tiranskom.

"Teška korupcija marionetske vlade, pronevjere novca, krijumčarenje droge, postojanje mafijaških mreža, tiranija i okrutnost gospodara rata dio su kolonijalnih planova", rekao je mula Omar.

"Zapad ne treba sudjelovati u tome ratu", dodao je Omar, upozorivši da je zamisao kako će ga taj sukob zaštititi od terorizma "neopravdano pretjerivanje".

(Hina/Metro-portal)

19.09.2009. 21:15:29
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh