« Film
objavljeno prije 2 godine i 7 mjeseci
DHF

Popratni program 30. DHF

Retrospektiva nagrađivanih autorica, tribina posvećena Škrabalu, radionice i glazbeno-filmski spektakl u izvedbi Chui

Chui
Chui (Arhiva)

Jubilarno izdanje Dana hrvatskog filma, tradicionalne smotre najboljih domaćih kratkih i srednjometražnih igranih, dokumentarnih, eksperimentalnih, animiranih i namjenskih filmova, održat će se od 12. do 16. rujna u kinu Tuškanac u Zagrebu. Ovogodišnji natjecateljski program uključuje 76 filmskih uradaka - presjek je to najboljeg od domaće aktualne filmske produkcije.

Popratni program pak donosi niz događaja koji kroz različite forme progovaraju o filmu. Riječ je o retrospektivnim programima, ali i edukativnim radionicama, tribinama te posebnim projekcijama. Dani žena retrospektiva je posvećena filmskim autoricama čiji su filmovi u protekla tri desetljeća ovjenčani nagradama na izdanjima DHF-a. Program sadrži 12 filmova različitih rodova, a moći će se pogledati na online platformi www.croatian.film od 10. do 23. rujna 2021. Bit će prikazani filmovi Jelene Rajković, Nicole Hewitt, Biljane Čakić, Rade Šešić, Tanje Miličić, Snježane Tribuson, Dane Budisavljević, Tanje Golić, Ivone Juke, Ane Hušman, Hane Jušić i Katarine Zrinke Matijević.

Obnovljena baština ime je još jedne retrospektive ovogodišnjeg DHF-a, a čine ju restaurirani filmovi u produkciji Zagreb filma - riječ je o četiri filmska klasika koji će biti prikazivani kao uvertira u natjecateljski program: Balada o pijetlu Zvonimira Berkovića (1964.), Čekaonica Ante Babaje (1975.), Kolač Daniela Šuljića (1997.) i Predvečerje Eduarda Galića (1966.).

Poseban program pod nazivom Ivine vizije tribina je u spomen Ivi Škrabalu (1934-2011) filmskom redatelju, scenaristu, filmskom publicisti i povjesničaru filma, inicijatoru Dana hrvatskog filma i Hrvatskog filmskom ljetopisa, povodom desete godišnjice njegove smrti. Tribina će se održati u četvrtak, 16. rujna u 11 sati u kinu Tuškanac.

Edukativni dio manifestacije realizirat će se kroz dvije radionice - radionicu filmske kritike pod vodstvom i mentorstvom filmske kritičarke Višnje Vukašinović te radionicu filmova u jednom kadru pod vodstvom Marinka Marinkića, snimatelja, montažera i autora više kratkih igranih filmova.

Kroz okrugli stol pod nazivom Što su nama dani (utorak, 14. rujna, kino Tuškanac) organizatori će pokušati inicirati promišljanje budućnosti i daljnjeg razvoja ove manifestacije i to kroz zajedničko sudjelovanje predstavnika filmskih struka, odnosno osnivača Dana hrvatskoga filma.

Posljednjeg dana DHF-a, u četvrtak, 16. rujna, prije svečane dodjele nagrada, bit će prikazana epizoda hvaljenog novog dokumentarnog serijala Kolaži o laži - Lažne snimke. Riječ je o projektu u režiji autorskog dvojca Judite Gamulin i Nebojše Slijepčevića i produkciji Eclectice koji kroz nekoliko tema propituje prisutnost istine u nizu društvenih segmenata čija je konzumacija postala neizostavni dio našeg postojanja - medijima, Internetu, društvenim mrežama, filmskoj umjetnosti.

Za kraj izdvajamo jedinstveni glazbeno-filmski spektakl Kinofonija! koji će nakon službenog otvaranja festivala, u nedjelju, 12. rujna uključiti projekciju glasovitog nijemog filma Berlin, simfonija velegrada Waltera Ruttmanna (1927.) uz glazbenu pratnju nagrađivanog hrvatskog kvarteta Chui, koji će posebno za ovu priliku uživo izvesti originalnu prateću glazbu.


Ulaz na kompletan program Dana hrvatskog filma je besplatan, uz obavezno prethodno preuzimanje ulaznica. Detaljnije informacije pronađite na www.dhf.hr

07.09.2021. 14:21:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh