« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
SABOR:

Popisivanje stanovništva kreće u travnju 2011.

Od 1. do 28. travnja iduće godine održat će se popis stanovništva, odlučio je Sabor

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)
Više o

popis stanovništva

,

Sabor

Hrvatski sabor donio je danas novi Zakon o popisu stanovništva, po kojemu će se idući popis stanovništva provesti od 1. do 28. travnja iduće godine. Ukupni troškovi popisa iznose gotovo 175 milijuna kuna i bit će osigurani u državnom proračunu. Prvi rezultati popisa bit će poznati do 30. lipnja iduće godine.

Popisivat će se hrvatski i strani državljani te osobe bez državljanstva koje imaju prebivalište u Hrvatskoj, bez obzira nalaze li se u vrijeme popisa u Hrvatskoj ili u inozemstvu. Popisom neće biti obuhvaćene osobe koje u Hrvatskoj imaju prebivalište, ali su odsutne dulje od jedne godine, kao ni oni koji imaju boravište kraće od jedne godine i ne namjeravaju dulje od toga ostati, te studenti koji studiraju u inozemstvu.

Birat ćemo i predstavnike za Europski parlament

Donesen je Zakon o izboru članova u Europski parlament (EP) po kojemu će po ulasku Hrvatske u EU i hrvatski državljani moći birati svoje predstavnike u EP. U skladu s pristupnim ugovorom s EU i nakon njegova potpisivanja, Hrvatski sabor će između zastupnika imenovati promatrače u EP, razmjerno udjelu u sastavu Sabora. Status promatrača promijenit će im se u status punopravnih zastupnika s pravom glasa u trenutku kad se taj ugovor ratificira, do raspisivanja prvih izbora za EP 2014.

Izbori za EPPravo izbora za EP na temelju općega i jednakoga biračkog prava imaju svi hrvatski državljani s biračkim pravom, a mogu ih birati i državljani druge države članice EU-a s prebivalištem ili privremenim boravkom u Hrvatskoj, ako nadležnom tijelu podnesu zahtjev za upis u popis birača najkasnije 30 dana prije dana izbora.

U EP zastupnici se biraju po razmjernoj zastupljenosti i preferencijalnim glasovanjem. Preferencijalno glasovanje je novina, a znači da birači osim zaokruživanja liste mogu zaokružiti jednoga kandidata na listi kojemu daju prednost pred ostalim kandidatima, objasnio je Mlakar.

Sabor je donio i zakon po kojemu će i državljani zemalja članica EU s prebivalištem ili privremenim boravištem u Hrvatskoj mogli birati i biti birani na lokalnim izborima u RH. To će pravo moći ostvariti po ulasku Hrvatske u EU, pod istim uvjetima kao i hrvatski državljani, ako najkasnije 30 dana prije održavanja lokalnih izbora podnesu zahtjev za upis u popis birača prema mjestu prebivališta ili privremenog boravišta. (hina/metro-portal)

15.07.2010. 14:34:30
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh