« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 godine i 7 mjeseci
UZDRAVLJE!

Popijte čašu crnog vina s dragom osobom

Zdravlje crijeva je ključno za brojne procese u tijelu, a loše narušeno stanje probave odgovorne je za iritablinost, letargiju, napuhavanje i tjeskobu

Nazdravite zdravlju!
Nazdravite zdravlju! (Shutterstock)
Više o

vino

,

crno vino

,

polifenoli

Čaša crnog vina svakih par dana mogla bi biti povezana s zdravljem probave i crijeva, tvrdi novo istraživanje. Znanstvenici na King's College fakulteta u Londonu analizirali su 900 blizanaca kako bi otkrili učinke piva, bijelog vina i crnog vina na mikrobiom u crijevima.

Otkrili su da je mikrobiom u probavnom sustavu raznolikiji kod osoba koje piju crno vino nego kod onih koji piju druga pića. Znanstvenici smatraju da do toga dolazi zbog kemijskog spoja polifenola koji se nalazi u vinu, a može djelovati kao antioksidans.

Zdravlje crijeva je ključno za brojne procese u tijelu, a loše narušeno stanje probave odgovorne je za iritablinost, letargiju, napuhavanje i tjeskobu.

To, međutim, ne znači da biste trebali konzumirati velike količine vina.

Poanta je u unosu polifenola koji možemo dobiti i iz drugih namirnica. 

Primjerice, povećajte unos rajčica, cikle, zelenog lisnatog povrća, zelenog čaja, ali i čistog kakaa

Znanstvenici su napomenuli da nikako ne potiču pretjerivanje, već da je pri unosu alkohola važno izabrati i ono što nanosi najmanje štete organizmu. 

"Iako smo uvidjeli povezanost između crnog vina i zdravlja mikrobioma, dovoljno je piti vino rijetko. Čak i jedna čaša svaka dva tjedna ima efekt", izjavila je autorica studije, Caroline Le Roy.

29.08.2019. 18:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh