« Nogomet
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
ZAKON O NAVIJAČIMA

Pooštren zakon protiv huligana

Vlada novim mjerama zakonski želi zaštititi prave navijače i kazniti huligani koji sport koriste za divljanje

Provjera navijača
Provjera navijača (Davor Pongracic / CROPIX )
Više o

huligani

,

Zakon o navijačima

,

divljanje navijača

Vlada je usvojila izmjene Zakona o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima kojima se pooštravaju mjere protiv navijača sklonih huliganskom ponašanju. Kako javlja Hina, radi se o mjerama za zaštitu pravih navijača i građana, a protiv divljanja i divljačkog ponašanja, ocijenila je premijerka Jadranka Kosor.

Pooštravanje zakona potaknuli su brojni incidenti na sportskim događajima, posebice na nogometnim stadionima, koji su kulminirali na utakmici Dinamo - Hajduk 1. svibnja prošle godine, kada je jedan policajac ostao bez oka, rečeno je na sjednici. Taj je policajac ostao trajnim invalidom samo zato što je radio svoj posao, bio je na stadionu i štitio navijače, ustvrdila je premijerka Kosor.

Komentirajući ocjenu ministra znanosti, obrazovanja i športa Radovana Fuchsa da bi zbog oštrijih mjera novi zakon mogao biti prozvan "protu-ovakvim ili onakvim", odnosno kako će se dio navijača žaliti da im se uskraćuju njihova prava, Kosor je ustvrdila kako je to zakon za zaštitu navijača a ne protiv njih.

Oni koji na utakmice idu radi izazivanja nereda "ne vole ništa i nikoga", a Vlada izmjenama zakona želi "učiniti sve da se divljanje zaustavi zbog nas samih", te ojačati odgovornost organizatora sportskih natjecanja, kazala je Kosor.

Zabranjene maske i alkohol

Novim mjerama zabranjuje se maskiranje navijača, uvodi nulta tolerancija na alkoholiziranost posjetitelja te zabranjuje prodaja alkohola u sportskim objektima.

Uvode se i četiri nova kaznena djela: sudjelovanje u tučnjavi ili napadu na gledatelje, organiziranje nasilja na natjecanjima, uništavanje stvari ili imovine, te nepoštivanje mjera i zabrana. Kako je pojasnio državni tajnik u MUP-u Ivica Buconjić, policiji se omogućava zabrana natjecanja ako sportski objekt nije propisno opremljen, a organizator se obvezuje na prekid natjecanja u slučaju većih nereda.

Također se omogućuje kažnjavanje huligana koji su incidente napravili u inozemstvu, a policija im dosad zbog toga nije mogla ništa.

Njima se može zabraniti prisustvovanje utakmicama na temelju saznanja o ranijim incidentima, pa i onima počinjenim u inozemstvu, te oduzeti putovnice i zabraniti odlazak na inozemne utakmice. Dio mjera odnosi se i na organizatore kojima su jasnije precizirane obveze u pogledu angažiranja redarske službe.

07.01.2011. 16:45:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh