« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 4 mjeseca
NEZADOVOLJNI GRAĐANI

Ponovno prosvjedi na granici Kosova i Srbije

Kosovski Albanci, njih oko tisuću, okupilo se na graničnim prijelazima sa Srbijom kako bi blokirali ulazak srbijanske robe u Kosovo

Fotografija vijesti
Više o

Srbija

,

Kosovo

,

prosvjed

,

Albanci

,

državna granica

Pripadnici pokreta kosovskih Albanaca Samoopredjeljenje u nedjelju su se sa svojim pristašama, u nazočnosti brojnih pripadnika kosovske policije, ponovno okupili na prometnicama ka graničnim prijelazima 'Merdare i Bijela zemlja na sjeveru i sjeveroistoku Kosova prema Srbiji, u namjeri da blokiraju ulazak srbijanske robe na Kosovo, te najavili kako će provesti noć na cestama, javlja Hina.

Stanje na prijelazima do sada je, kako izvješćuju beogradski mediji, uglavnom mirno, prosvjednici su proveli cjeli dan okruženi policijom, blokirajući po jednu traku na prometnicama, a prosvjednici najavljuju da će i tijekom noći ostati na cestama.

Kako se navodi, njih oko tisuću kod mjesta Podujeva na nekoliko kilometara od graničnog prijelaza, na putu koji vodi ka Merdaru, zaustavila je policija, pri čemu nisu zabilježeni izgredi.

Kod prijelaza Bijela zemlja prosvjednici su oštetili jedno putničko vozilo te skinuli sa njega srbijanske tablice, pri čemu je uhićen jedan prosvjednik. Dodaje se da tri osobe, koje su se zatekle u vozilu, nisu ozlijeđene zahvaljujući reakciji policije.

Među prosvjednicima koji su se zaputili ka Merdaru bio je i negdašnji šef verifikacijske misije Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) na Kosovu William Walker koji je kazao da je došao osobno se uvjeriti koristi li policija prekomjernu silu, navodi se.

Na blokiranim prometnicama, kako se ističe, rijetko prolaze automobili i tek po neki kamion u pratnji policije.

Kosovska vlada priopćila je u nedjelju kako je prosvjed "potpuno nepotreban" i u suprotnosti sa odlukama Skupštine Kosova te da izaziva teškoće u slobodnom prometu ljudi i robe, ali da je kosovska policija osigurala slobodu kretanja i da se prometnice ne blokiraju.

U sukobu pripadnika Samoopredjeljenja sa pripadnicima kosovske policije prilikom prvog ovakvog prosvjeda prije tjedan dana privedeno je oko 150 osoba, a ozlijeđeno više desetina policajaca i prosvjednika.

Pokret Samoopredjeljenje od prije je najavljivao "mirnu blokadu prijelaza Merdare i Bijela zemlja". Cilj mirne blokade je, kako su objašnjavali, obvezati kosovsku vladu da provede rezoluciju usvojenu u parlamentu, koja predviđa "mjere punog reciprociteta" prema Srbiji.

22.01.2012. 22:16:41
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh