« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 3 mjeseca
SDP UPOZORAVA

Položaj žena u Hrvatskoj je loš

Aktualna kriza i recesija pogoduju dodatnom pogoršanju položaja žena u društvu.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Nina Đurđević, CROPIX )
Više o

SDP

,

Milanka Opačić

,

Josip Leko

,

Mirjana Ferić Vac

,

ravnopravnost spolova

,

položaj žena u društvu

,

Dan žena

Pozivajući se na brojna istraživanja, uglavnom na podatke Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje te rezultate ankete koju su lani proveli Ured pravobraniteljice za ravnopravnost spolova i ženske sindikalne grupe, potpredsjednica SDP-a Milanka Opačić je na konferenciji za novinare upozorila da zaposlene žene u prosjeku zarađuju 12,5 posto manje od muškaraca, iako su žene u ukupnom broju zaposlenih obrazovanije od muškaraca.

Dodala je da u rukovodećem kadru državnih i privatnih poduzeća žene sudjeluju sa samo 5 posto, profesionalno napredovati mogu samo one neudane i bez djece, 28,6 ispitanih zaposlenica kazalo je da zapostavljaju karijeru zbog obitelji, dok u sve većem zapošljavanju na određeno vrijeme najviše ima žena koje u pravilu zarađuju znatno ispod prosječne plaće u državi.

Opačić je upozorila da na diskriminatoran položaj žena na tržištu rada ukazuju i podaci da polovica njih navode kako imaju problema s poslodavcem zbog bolovanja, a 77 posto kada zatrudne, da samo 28,5 posto zaposlenica ima plaćen prekovremeni rad, a da o tome hoće li dobiti posao i dalje uvelike ovisi jesu li udane i planiraju li imati djecu.

Potpredsjednicu Vlade i ministricu obitelji Jadranku Kosor prozvala je da populacijsku politiku već godinama zasniva samo na rodiljnim naknadama, odnosno da se brojni zakoni i strategije koje je izglasao Sabor ne provode. "Od svih strategija i politika ništa nije zaživjelo u stvarnosti", kazala je Opačić.

"Nedostatak programskih i političkih sadržaja usmjerenih ka poboljšanju statusa žena u Hrvatskoj vidljiv je u gospodarstvu, zdravstvu, prevenciji i sankcioniranju nasilja u obitelji, obrazovanju, usklađivanju privatnog i profesionalnog života", Mirjana Ferić-Vac, predsjednica Socijaldemokratskog foruma žena SDP-a

Da Vladine strategije i politike na području populacijske politike i ravnopravnosti spolova nisu učinkovite ocijenila je i predsjednica Socijaldemokratskog foruma žena SDP-a Mirjana Ferić-Vac.

Predsjednik SDP-ovog Glavnog odbora Josip Leko je u ime stranke svim ženama i onima koji se zalažu za ravnopravnost spolova čestitao Međunarodni dan žena, najavivši da će Glavni odbor i Predsjedništvo stranke pozvati lokalne organizacije da pri sastavljanju izbornih lista za predstojeće lokalne izbore pokušaju zadovoljiti kvotu od najmanje 40 posto oba spola na listama. (hina/metro-portal)

06.03.2009. 14:34:16
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh