« Svijet
objavljeno prije 7 godina i 10 mjeseci
KOMENTAR

Policijsko nasilje kao bolesna svakodnevica u SAD-u

Policajci su ustrijelili crnog vozača dok je njegova djevojka sve snimala i uživo prenosila na internet. Bila je to trijezna reakcija, smatra Ines Pohl

Nevjerojatan prijenos ubojstva na internetu
Nevjerojatan prijenos ubojstva na internetu (Arhiva)
Više o

SAD

,

policijsko nasilje

Ovo je tužna stvarnost: slike i video klipovi na kojima se vidi kako bijeli policajci ubijaju mlade crnce, postali su svakodnevica u Sjedinjenim Država, uznemirujuća rutina koju je ta zemlja razvila u odnosu prema njima. To je udarna tema u jutarnjim vijestima, događaju se protesti, ponekad nasilni sukobi i uhićenja. Potom policijski šefovi i političari izjave saučešće, izreknu poneku floskulu i svakodnevica ide dalje svojim tijekom. Do sljedećeg puta, do sljedećeg mladog čovjeka koji će izgubiti život.

Pred očima svijeta

Ovoga puta su se stvari odvijale ipak nešto drugačije. Prije svega je tu domišljata reakcija Lavish Reynolds koja je svojim smartphoneom uživo emitirala video na internetu i pred očima cijelog svijeta dokumentirala kako je njezin dečko iskrvario. 32-godišnji Philando Castile sjedio je za volanom pored nje kada je automobil zbog prometne kontrole zaustavljen u Minnesoti. Tijekom kontrole on biva ustrijeljen.

Sve se to dogodilo samo dva dana nakon što je Alton Sterling u Louisiani prvo oboren i svladan od strane dvojice policajaca, a onda usmrćen s više hitaca. Reakcija njegove supruge na konferenciji za novinare u Louisiani sve je duboko potresla. Jedna žena snima proces, druga staje pred novinare. Obje reakcije ukazuju na to da su ove žene htjele to predočiti avnosti. One pokazuju i koliko trezveno se nose s ovom situacijom, kada mnogi Amerikanci crne puti računaju s tim da njihovi sinovi ili muževi u pucnjavi na ulici ili u sukobu s policijom mogu izgubiti život.

Sve je ovo bez sumnje vrlo povezano s rasizmom. Sve je drugo samo ne slučajnost da su uvijek iznova bijeli policajci ti koji pucaju u crnce. I to vrlo često u dijelovima zemlje gdje živi sirotinja i gdje je visoka stopa kriminala, a gdje su oružje i nasilje svakodnevica.

To je više od rasizma

Uz to, ako bi se ostalo samo na temi rasizma, to bi značilo da analiza nije sveobuhvatna. Jer, to što policajci vrlo brzo potežu oružje jednostavno ima veze s tim što je velika vjerojatnost da onaj tko stoji nasuprot njih ne poseže za džepom da bi izvadio vozačku dozvolu već oružje. Zbog liberalnog zakona o oružju mnogi Amerikanci nose oružje. Policijski službenici su zbog toga pod velikim pritiskom. I to je bilo vrlo jasno u video snimku Lavish Reynolds. Dok ona mirno govori u kameru i objašnjava što se događa, u pozadini se vidi policajac koji histerično maše svojim oružjem.

Loša obuka

I neadekvatna obuka američkih policajaca doprinosi ovom problemu. Oni nisu učili umjereno i adektvatno reagirati u visoko stresnim trenucima i zato često dolazi do situacija koje više liče na pogubljenje nego na policijski posao.

Svi ti problemi su odavno poznati. I sramota je da ova tema u predizbornoj kampanji do sada nije igrala nikakvu ulogu osim što se izražava potresenost. Teško je i zamisliti da bi se sada u ovoj aktualnoj napetoj situaciji nešto moglo promijeniti. Radije se svađaju oko tweetova i e-mailova nego da se ozbiljno pozabave zakonom o oružju. A to opet ima veze s tim da prije svega mladi crnci bivaju svakodnevno ubijani na ulicama. U tom smislu na kraju se opet dolazi do duboko ukorijenjenog rasizma, koji se, i nakon osam godina Obame na mjestu predsjednika, ističe u ovoj čudnoj izbornoj kampanji.

Piše: Ines Pohl/DW
10.07.2016. 12:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh