« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 3 mjeseca
NEĆE STIĆI DO ZAGREBA

Policijske blokade odvratile seljake od dolaska u Zagreb

Policija nas ne pušta. Očigledno su dobili zapovjed da nas pod svaku cijenu spriječe u dolasku u Zagreb i u ostvarivanju prava na mirni prosvjed

Fotografija vijesti
Više o

prosvjedi seljaka

Seljaci-prosvjednici s virovitičkog područja odustali su od dolaska u Zagreb, nakon što su poslijepodne kod Đurđevca i Bjelovara zaustavljeni na policijskim blokadama, doznaje se od organizator prosvjeda u Virovitičko-podravskoj županiji Zvonka Pipića.

Seljaci su s 40-ak traktora nešto iza 11 sati krenuli prema Zagrebu, no nakon šest sati putovanja i dvaju zaustavljanja zbog policijske blokade odustali su od dolaska pred Ministarstvo poljoprivrede, okrenuli svoje traktore i krenuli nazad na punktove koje su od jutros blokirali u mjestima Lukač, Cabuna i Suhopolje.

"Policija nas ne pušta. Očigledno su dobili zapovjed da nas pod svaku cijenu spriječe u dolasku u Zagreb i u ostvarivanju prava na mirni prosvjed", kazao je Pipić u telefonskom razgovoru za Hinu.

"Hrvatska se pretvara u policijsku državu. Ljudi su jako razočarani, no nećemo odustati, vraćamo se na naše polazne punktove, gdje nastavljamo borbu za naše ciljeve", kazao je Pipić, nakon što im je, kako je rekao, interventna policija prepriječila put kod Đurđevca, a potom i kod Bjelovara.

Seljaci-prosvjednici s virovitičkog područja željeli su doći pred Ministarstvo poljoprivrede jer potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Petar Čobanković nije došao na razgovore s njima.

Iako su ranije najavljivali, seljaci s vinkovačkog područja, okupljeni oko Sindikata hrvatskih seljaka, nisu danas krenuli za Zagreb kako bi se pridružili protuvladinim prosvjedima.

Predsjednika Sindikata hrvatskih seljaka Tomislava Pokrovca kazao je da su umjesto odlaska u Zagreb odlučili radije pojačati postojeće prosvjedne punktove. Seljaci se već deset dana nalaze s traktorima na južnoj vinkovačkoj obilaznici kod Jarmine, koju povremeno u potpunosti blokiraju, a od jutros ponovno djelomično blokiraju i državnu cestu Ilača-Tovarnik.

Čobanković je ranije danas izjavio da neće otići na sastanak sa seljacima prosvjednicima, koji prosvjeduju u organizaciji Sindikata hrvatskih seljaka, istaknuvši da za neka dodatna financijska potraživanja u proračunu nema prostora, a nema ni naznaka da bi se proračun mogao povećati.

Seljaci, među ostalim, traže isplatu poticaja u cijelosti od 2250 kuna po hektaru, da cijena plavog dizela ne prelazi 4 kune, da se prestane s blokadama računa poljoprivrednika na kojima primaju poticaje te smanjenje cijene zakupa državne poljoprivredne zemlje za 50 posto.

19.03.2011. 17:38:02
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh