« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 8 mjeseci
RASIZAM

Policija vrši represiju nad mladim crncima New Yorka

Policija je prošle godine izvela 168.126 uličnih pretraga mladih crnaca u dobi od 14 do 24 godine kojih u New Yorku živi 158.406, pokazuje analiza NYCLU

Fotografija vijesti
Više o

New York

,

rasizam

,

crnci

Kontroverzni policijski program zaustavljanja i pretraživanja građana newyorške policije zaslužan je za više pretraga mladih crnaca nego što ih sveukupno živi u New Yorku, prenosi Hina.

Nevladina udruga Savez za građanske slobode New Yorka (NYCLU) tvrdi da program neproporcionalno pogađa manjine, osobito mlade crnce i latinoamerikance.

Policija je prošle godine izvela 168.126 uličnih pretraga mladih crnaca u dobi od 14 do 24 godine kojih u New Yorku živi 158.406, pokazuje analiza NYCLU-a.

Ukupan broj policijkih kontrola porastao je sa 160.851 u 2003., godinu dana nakon što je gradonačelnik postao Michael Bloomberg, na 685.724 godine 2011., uz istovremeno zabilježen tek blagi rast otkrivanja ilegalnog oružja. Oko 53 posto tih zaustavljanja uključivao je fizičku pretragu, navodi udruga.

Godine 2003. otkriveno je 604 komada ilegalnog oružja, a 2011. 780 komada. Samo 1.8 posto pretraženih crnaca i latinoamerikanaca posjedovalo je ilegalno oružje, u usporedbi s 3.8 posto bijelaca, navodi udruga. "U 98 posto slučajeva policija je bila u krivu", istaknuo je Christopjer Dunn, direktor za pravna pitanja NYCLU-a.

Predsjednica udruge Donna Lieberman ocijenila je program korisnim oruđem u borbi protiv kriminala koji policija New Yorka zlorabi.

"Spin policije bio je vrlo uspješan, ali treba znati da je kriminal u gradskim središtima pao diljem zemlje i bez te nekontrolirane zloporabe programa", istaknula je Lieberman.

Ne osporavajući iznesene podatke u analizi NYCLU-a, policija je dovela u pitanje iznesene zaključke i iznijela vlastitu statistiku po kojoj oružanom nasilju neproporcionalno pribjegava upravo populacija mladih crnaca koji su i bili zaustavljeni.

Stopa ubojstava drastično je smanjena u posljednjih 20 godina, a pad stope kriminaliteta "spasilo je živote crnaca", navodi se u odgovoru policije.

"Prošle godine 96 posto ukupnih žrtava pucnjave bili su crnci ili latinoamerikanci, kao i više od 90 posto žrtava ubojstava", navela je policija.

Zapovjednik policije u New Yorku tvrdi da je agresivna provedba programa dovela do "čišćenja" ulica od kriminala, da je zaštitila policajce i natjerala kriminalce da dva puta razmisle prije nego izađu iz kuće s ilegalnim oružjem.

10.05.2012. 07:54:50
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh