« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
USKOK:

Policija u Sanaderovoj kući ne plijeni imovinu već pomaže ovršitelju

Pljenidba umjetnina počela je danas, a one se privremeno oduzimaju kao jamčevina da će se država moći naplatiti ako se u sudskom postupku pravomoćno dokaže krivnja bivšeg premijera

Sanaderova kuća u Kozarčevoj - policija pomaže ovršitelju u zaplijeni umjetnina
Sanaderova kuća u Kozarčevoj - policija pomaže ovršitelju u zaplijeni umjetnina (Ranko Šuvar/CROPIX)
Više o

Ivo Sanader

,

USKOK

,

pljenidba

,

umjetnine

Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (USKOK) izvijestio je večeras kako policija u kući Ive Sanadera ne plijeni imovinu bivšeg premijera, već samo pomaže ovršitelju Općinskog građanskog suda u Zagrebu u popisu i zapljeni pokretnina, a radi osiguranja naplata potraživanja Republike Hrvatske.

Odgovarajući na brojne upite o tome po kojoj osnovi policija plijeni imovinu u stambenom objektu osumnjičenika Ive Sanadera, USKOK u priopćenju pojašnjava kako policija samo pruža asistenciju ovršitelju Općinskog građanskog suda u Zagrebu, koji vrše popis i zapljenu pokretnina po pravilima ovršnog postupka. To se provodi na temelju rješenja o određivanju privremene mjere osiguranja oduzimanja imovinske koristi, a radi osiguranja naplata potraživanja Republike Hrvatske.

Dodaje se kako je riječ o uobičajnom postupanju u vezi s osiguranjem oduzimanja imovine stečene izvršenjem kaznenog djela, odnosno osiguranja imovinsko pravnog zahtjeva oštećenika, u ovom slučaju Republike Hrvatske, te da je USKOK stoga dao prijedlog sucu istrage za donošenje rješenja kojim se određuje privremena mjera osiguranja.

Ističe se da ovu radnju ne provode policijski službenici, već je njihova dužnost da u slučaju potrebe pružaju pomoć sudskom ovršitelju, a sve radi osiguranja imovinsko-pravnog zahtjeva.

Pljenidba Sanaderovih umjetnina počela je danas , a one se privremeno oduzimaju kao jamčevina da će se država moći naplatiti ako se u sudskom postupku pravomoćno dokaže krivnja bivšeg premijera, osumnjičenog za zloporabe položaja i ovlasti u slučaju nezakonitog poslovanja HEP-a i Diokija te udruživanja s ostalim osumnjičenima u izvlačenju novca iz ministarstava i državnih tvrtaka preko marketinške agencije "Fimi medije", po kojoj je korupcijska afera i dobila ime. Neki mediji kažu da je razlog pljenidbe i nastojanje USKOK-a da dokaže kako je bivši premijer slike kupovao od novca koji je izvučen iz državnih tvrtaka, to jest da potječu od kaznenog djela.

27.12.2010. 21:45:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh