« Zagreb
objavljeno prije 8 godina i 8 mjeseci
DO 3 GODINE ZATVORA

Policija traga za prosvjednikom koji je spalio zastavu EU-a

Policija traga za osobom koja je na sinoćnjem zagrebačkom protuvladinu prosvjedu zapalila zastavu Europske unije

Fotografija vijesti
Više o

spaljivanje zastave

,

Europska unija

,

policija

,

kazna

Za to je zakonom predviđena kazna od tri mjeseca do tri godine zatvora, prenosi Hina. Zagrebačka policija danas je izvijestila da pokušava utvrditi tko je od prosvjednika sinoć zapalio zastavu Europske unije kod središnjice SDP-a na Iblerovu trgu jer je riječ o kaznenom djelu povrjede ugleda strane države i međunarodne organizacije za koje je predviđena kazna od tri mjeseca do tri godine zatvora.

Naime, kaznenim zakonom je zabranjeno ruglu, preziru ili grubom omalovažavanju izvrgnuti, među ostalim, Ujedinjene narode, Međunarodni crveni križ ili drugu priznatu međunarodnu organizaciju ili njihove najviše predstavnike.

Zakonom je propisano da se kazneni postupak protiv počinitelja toga kaznenog djela poduzima na temelju odobrenja državnog odvjetnika koji takvo odobrenje može izdati nakon pribavljena pristanka države, međunarodne organizacije ili osobe protiv koje je počinjeno kazneno djelo. Prosvjednici su sinoć spalili i zastave HDZ-a i SDP-a, no u tom slučaju nije riječ o kaznenom djelu, već bi se to, objašnjavaju u policiji, moglo smatrati prekršajem protiv javnog reda i mira.

Policija je izvijestila da je sinoćnji prosvjed prošao bez izgreda te da je priveden samo 20-godišnji prosvjednik kod kojega je pronađeno "sredstvo pogodno za napad" - keramička pločica. Policija procjenjuje da je na prosvjedu bilo oko 600 osoba.

03.03.2011. 13:35:02
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    donhuangenaro
    03.03.2011. 19:20
    paljenje EU zastave nije krivično djelo u EU :-P
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh