« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 3 mjeseca
ISTRAGA U TIJEKU

Policija šuti o navodnom uhićenju jednog od otmičara Jelavića

Neslužbeno se doznaje da je zagrebačka policija na razgovor privela više osoba.

Fotografija vijesti
Više o

MUP

,

otmica

,

Krunoslav Borovec

,

Ante Jelavić

,

Kažnjenička bojna

,

Stanko Sopta Baja

,

Vinko Žuljević Klica

,

Veselin Marinov

Vijest da je jutros uhićen jedan od otmičara Ante Jelavića, koju su objavili neki hrvatski mediji, u policije nisu željeli ni potvrditi ni opovrgnuti, a načelnik Ureda ravnatelja policije Krunoslav Borovec rekao je da se neće osvrtati na medijska nagađanja te da će javnost o svemu biti obaviještena po završetku kriminalističke obrade.

Dnevnik Jutarnji list objavio je da je policija istražujući prekjučerašnju otmicu bivšeg hrvatskog člana Predsjedništva BiH uhvatila jednog od otmičara i da je riječ o pripadniku nekadašnje Kažnjeničke bojne HVO-a Mladena Naletilića Tute kojega je Haški sud osudio na 20 godina zatvora zbog zločina nad Bošnjacima na području Mostara i Jablanice 1993. Nova TV je, pak, objavila kako je jedan od otmičara uhićen u BiH i da se radi o osobi od ranije poznatoj po kaznenim djelima.

"Kriminalistička obrada je u tijeku i policija neće komentirati napise i nagađanja medija. Je li tko uhićen i osumnjičen, s kim policija razgovara, koja je pozadina otmice i sve druge pojedinosti vezane uz policijsku istragu nećemo objavljivati dok se ona ne završi", kazao je Hini Borovec.

No, neslužbeno se doznaje da je zagrebačka policija privela više osoba na razgovor ali nije poznato je li tko od njih i službeno osumnjičen i uhićen.

 

Od početka Jelavićevog nestanka policija nije iznosila nikakve pojedinosti slučaja, a i nakon sretnog završetka nije objavila kako je Jelavić uspio pobjeći otmičarima te gdje je i kako prešao granicu i došao do Zagreba.

Prema tvrdnjama policije i samog Jelavića, on je otet prekjučer u Zagrebu, nakon čega su ga otmičari prebacili na područje Rame u BiH, odakle je on jučer uspio pobjeći. Jelavić se sinoć oko 22 sata pojavio u Zagrebu i prijavio policiji te je noćas oko 1 sat stigao u svoj zagrebački stan.

On je izjavio da je uspio pobjeći zbog nesmotrenosti otmičara koji su ga na sat vremena ostavili nasamo. Bivši čelnik HDZ-a BiH izjavio je i da je "jedan dio zagrebačkog krim miljea izvršitelj otmice, a vjerojatno i nalogodavac".

No, dio hrvatskih i bosanskohercegovačkih medija tvrdi da su otmičari Jelavića ustvari pustili te dovezli do granice kako ga u BiH ne bi uhitili jer je u toj zemlji još uvijek na snazi tjeralica za njim. Ti mediji navode da su glavnu ulogu u Jelavićevu oslobađanju odigrali umirovljeni general Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Stanko Sopta Baja i Vinko Žuljević Klica, kojeg se godinama povezivalo sa zagrebačkim podzemljem i koji je pravomoćno oslobođen optužbe da je iz bezobobzirne osvete u svibnju 2002. u jednom zagrebačkom kafiću ubio Veselina Marinova, suradnika hrvatskih obavještajnih službi. (hina/metro-portal)

10.04.2009. 14:31:04
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh