« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci

Policajac iz Ukrajine žrtva nemira

Povjerenik UNMIK-ove policije izjavio je da je napad Srba u Kosovskoj Mitrovici bio dirigiran

Međunarodne snage na Kosovu odlučile su provesti detaljnu istragu i pronaći odgovorne za nemire, a izjave Koštuničine vlade o incidentu uspoređene su s politikom Slobodana Miloševića
Međunarodne snage na Kosovu odlučile su provesti detaljnu istragu i pronaći odgovorne za nemire, a izjave Koštuničine vlade o incidentu uspoređene su s politikom Slobodana Miloševića (Reuters)
Više o

kosovska mitrovica

Ihor Kanau, dvadesetpetogodišnji ukrajinski policajac, prva je žrtva prekjučerašnjih žestokih okršaja srpskog stanovništva Kosovske Mitrovice i međunarodnih snaga. Ihor Kanau preminuo je u bolnici u noći s ponedjeljka na utorak od rana zadobivenih u sukobu.

Zapovjednici UNMIK-a i KFORA-a, kao i cijela međunarodna zajednica, jučer su bili ogorčeni. Povjerenik UNMIK-ove policije Larry Wilson je rekao da je policija pokrenula opsežnu istragu kako bi pronašla odgovorne za smrt ukrajinskog policajca i ranjavanje 60 pripadnika UN-ove policije i KFOR-a. Po njegovim riječima, ukrajinski policajac Ihor Kanau iskrvario jer pred očima kolega koji mu zbog vatre nisu mogli prići i pružiti pomoć. Wilson također kaže da je napad stanovništva bio dirigiran. Na sjeveru Mitrovice situacija je jučer bila mirna, ali napeta, a UNMIK još nije donio odluku o povratku međunarodne policije koja je sada raspoređena u drugim dijelovima sjevernog Kosova.

“Ako se pod hitno ne zaustavi nasilje i balvan-revolucija, to može prerasti u tragične posljedice. Barem Srbima iz novije povijesti mora biti jasno da ako imate balvan-revoluciju, imate i Kninsku krajinu i iseljavanje Srba.”
Ninoslav Krstić
umirovljeni zapovjednik
srbijanskih snaga na Kosovu

-Kosovske i međunarodne institucije odlučne su u tome da nema kompromisa kad su u pitanju sigurnost, primjena zakona i teritorijalni integritet Kosova - izjavio je kosovski ministar unutarnji poslova Zenun Pajaziti.

On je dodao da su za žaljenje izjave ministara Koštuničine vlade koji borave u srpskim enklavama na Kosovu jer te izjave, kako je rekao, podsjećaju na nekadašnju politiku Slobodana Miloševića.  (METRO/HINA)

18.03.2008. 23:41:32
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh