« Spektakli
objavljeno prije 11 godina i 6 mjeseci
TREBA LI MU OPROSTITI?

Polanski od Obame traži milost

U nevjerojatnom činu međunarodne diplomacije koja se odvija iza pozornice, francuski predsjednik Sarkozy bio je taj koji je isporučio pismo bjegunca od američkog pravosuđa

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Nicolas Sarkozy

,

Barack Obama

,

silovanje

,

Roman Polanski

,

sodomija

Filmski redatelj Roman Polanski zatražio je oprost od američkog predsjednika Baracka Obame u osobnom pismu koje je Obami tijekom prošlotjednog nuklearnog summita u Washingtonu predao francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, izvijestio je u utorak američki web portal Daily Beast, citirajući članak iz francuskog magazina L'Express.

U nevjerojatnom činu međunarodne diplomacije koja se odvija iza pozornice, francuski predsjednik Sarkozy isporučio je pismo bjegunca od američkog pravosuđa, Oskarovca Romana Polanskog, predsjedniku Obami na marginama prošlotjednog summita o nuklearnoj sigurnosti u Washingtonu, navodi se u malom i slabo primjećenom članku u utjecajnom francuskom političkom magazinu L'Express, piše za Daily Beast pariški dopisnik tjednika Newsweek, Eric Pape.

Nejasno je što Polanski ili Sarkozy misle da Obama može ili je spreman učiniti za čovjeka koji je priznao da je dao rekreativnu drogu koja izazva spolno uzbuđenje Quaalude i šampanjac 13-godišnjoj djevojci i zatim je sodomizirao, pita se autor.

Polanski u pismu, koje se ne citira izravno u članku L'Expressa, navodno sugerira kako bi dva mjeseca koja je proveo u zatvoru u Švicarskoj te 47 dana koje je bio u istražnom zatvoru u Kaliforniji 1977., trebali biti dovoljna kazna za kazneno djelo nezakonitog spolnog odnosa za koji je priznao krivnju. Polanski je trenutačno u kućnom pritvoru u svojoj planinskoj kući u Gstaadu, u Švicarskoj, dok se rješava zahtjev za njegovo izručenje u Sjedinjene Države.

Polanski, slavni redatelj rođen u Poljskoj koji je od 1970-ih francuski državljanin, u pismu također sugerira da bi njegovo izručenje SAD-u uglavnom služilo da nahrani apetit američkih medija, za koje vjeruje da ga samo žele poniziti. Polanski je optužen da je 1977. omamio 13-godišnju Samanthu Geimer, šampanjcem i sedativom Quaalude, te je potom silovao u kući Jacka Nicholsona u Hollywoodu.

Optužen je u šest točaka za silovanje, uporabu droge, zlostavljenje djeteta i sodomiju. Priznao je krivnju po optužbi za nezakonit spolni odnos i prije izricanja presude pobjegao iz SAD-a u Francusku.

Članak u L'Expressu, koji ima tek nešto više od 100 riječi, nije pobudio gotovo nikakvu pozornost u francuskom tisku, gdje ima malo želje da se Sarkozya gleda kao diplomatskog poštara za vremešnog pedofila, posebno za jezgru njegovih konzervativnih pristaša koji su sve nezadovoljniji s njegovim predsjedništvom, i po sadržaju i po stilu, navodi se u napisu. Oprez francuskih medija je razumljiv obzirom na utjecaj Sarkozya nad većinom francuskih tradicionalnih medija, gdje on ima dominantnu ulogu u izboru čelnika državnih medija, dok su privatna izdanja obično u rukama njegovih prijatelja i pristaša, ističe Daily Beast.

 U članku se iznose pretpostavke da je pismo Polanskog moglo dospjeti do Sarkozya preko njihovih supruga, "glumice koja je postala pop pjevačica" Emmanuele Seigner i "super modela koji je postao pjevačica, pa prva dama" Carle Bruni-Sarkozy, koje su vršnjakinje. Također se kao moguća poveznica spominje francuski ministar kulture Frederic Mitterand, koji je prvotno vrlo glasno branio Polanskog i tražio od Švicarske da ga oslobodi. Kasnije se utišao, kada je otkriveno da je u svojoj knjizi "Loš život" iz 2005., opisao svoje seksualne provode s plaćenim "dječacima" u Tajlandu.

Sam Sarkozy je u intervjuu za pariški Le Figaro krajem 2009. kazao "razumijem da su ljudi šokirani težinom optužbi protiv Romana Polanskog. Ali, ... nije dobro vršiti pravdu 32 godine nakon događaja, kada je u pitanju osoba kojoj je 76 godina", kazao je.

Sarkozy je već ranije zaradio zahvalu obitelji Polanski za svoje napore, posebice nakon što je redatelj pušten iz zatvora u kućni pritvor u Gstaadu, uz jamčevinu od 4,5 milijuna dolara. Ubrzo nakon toga, šogorica Polanskog, glumica Mathilde Seigner, izjavila je za Le Parisien "predsjednik je bio vrlo učinkovit". Ovoga puta možda i ne bude toliko učinkovit, zaključuje Eric Pape. (hina/metro-portal)

20.04.2010. 20:19:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh