« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
pasja vjernost

Polančec "vegetom" posuo Mesića, a ne Sanadera

POGLEDAJTE VIDEO - Potpredsjednik Vlade već je obavijestio Jadranku Kosor o ostavci i poručio da se neće kriti iza položaja saborskog zastupnika

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Ranko Šuvar/CROPIX/Infopunkt)
Više o

Ivo Sanader

,

Stjepan Mesić

,

Damir Polančec

,

Jadranka Kosor

,

Podravka

,

Vegeta

,

Polančec ostavka

Ostavka ministra gospodarstva i potpredsjednika vlade Damira Polančeca vijest je koja je danas snažno odjeknula u svim medijima u Hrvatskoj.

O svemu je i službeno obaviještena premijerka Jadranka Kosor.

Polančeca se naime već tjednima u medijima spominje u kontekstu malverzacija dionicama Podravke, ali on izričito opovrgava da je upleten u davanje spornog kredita splitskom SMS-u.

Ono što možda najviše intrigira je izravna optužba upućena prema predsjedniku RH Stjepanu Mesiću: "Kredit SMS-u dan je nakon direktne intervencije predsjednika Mesića, a ne mene ili Sanadera."

Zašto je to zanimljivo? I zašto je Polančec uopće spomenuo bivšeg premijera? Pa prije tjedan dana predsjedništvo HDZ-a se hitno sastalo kako bi raspravljalo o aktualnim događanjima u zemlji.

Sastanku je prisustvovao i počasni predsjednik stranke i bivši premijer Ivo Sanader koji je, osim na sastanku, i veći dio dana proveo u prostorijama HDZ-a. Tad se, između ostalog, raspravljalo i o Polančecovoj budućnosti nakon svih novotarija proizašlih iz afere Podravka.

Zato je sasvim logično upitati se što je to toliko uplašilo Ivu Sanadera? Tim više što je sam Polančec optuživši Mesića nastojao isključiti bivšeg premijera iz bilo kakvih propitkivanja.

Navodno je upravo Sanader pozvao na jedinstvo u trenucima kada javnost i pojedini mediji žele unijeti razdor u redove stranke, a komentirao je novinske napise o aferama koje su uslijedile nakon njegovog odlaska iz stranke.

Još ranije se sumnjalo da je isplatu odobrio tadašnji predsjednik Uprave Podravke Darko Marinac bez znanja ostatka menadžmenta. Također se spekuliralo da je Marinca na ovaj aranžman nagovorio Damir Polančec, točno prema naputku bivšeg premijera.

Podsjetimo, koprivnička prehrambena kompanija Podravka našla se u velikim problemima, jer je otkriveno da je 2007. godine odobrila kredit od 65 milijuna kuna partnerskoj tvrtci SMS koja je u vlasništvu Srđana Mladinića.

I upravo zbog toga postaje jasno zašto se spominje Sanader. Mladinić je, naime, bliski prijatelj premijera "pobegulje".

Sad još ostaje za vidjeti kakve veze s čitavom pričom, ako uopće, ima predsjednik Mesić.

Polančec kaže kako je predsjednik Mesić navodno jednom prilikom rekao da je vlasnik SMS-a Mladinić došao do njega tražiti pomoć. Mesić mu je sugerirao da zove Podravku.

No, Mladinić nije zvao Podravku nego je Mesić zvao Šestaka. Šestak je pak odgovorio da ne smije i ne može dati novi kredit jer ga SMS neće moći vratiti.

Postoji još nekoliko primjera Mesićeve umiješanosti u Podravku prema Polančecovim navodima: prodaja Podravkinog odmarališta 2003. godine jedan je od njih. Odmaralište u Pirovcu, koje je bilo u vlasnštvu Podravke, kompanija je 2001. prodala gradu Koprivnici.

Ali već 2003., nakon promjene u Upravi Podravke, jedan član Uprave potpisao dokument kojim se omogućuje prodaja istog odmarališta trećoj strani.

Polančec je bio protiv toga. Tvrdi da je pokušao zaustaviti prodaju, no, Županijsko državno odvjetništvo odmah je reagiralo i tvrdilo kako u toj preprodaji nema elemenata kaznenog djela.

U međuvremenu, Polančec je najavio da ne namjerava preuzeti funckiju saborskog zatupnika na koju ima pravo: "Ne želim imunitet niti ga trebam. Tražim jedino da se što prije ispita moja navodna kaznena odgovornost.

Zatražio je da se objave svi nalazi županijskog tužiteljstva o slučaju Podravka kao i anonimne prijave: "U posljednje se vrijeme u Hrvatskoj događaju nevjerojatne stvari. Događaju se neke nevjerojatne afere. A poluinformacije se smišljeno puštaju u javnost, i stvara se atmosfera linča. Žao mi je što sam ja akter takvih slučajeva i da sam postao teret koalicije."

 

30.10.2009. 13:42:40
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh