« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
PRIPREMNO ROČIŠTE

Polančec na sudu zbog nepotrebne i skupe studije

Polančeca se tereti da je naručio skupu stručnu studiju koja nikad nije upotrijbljena, ostali predmeti se još istražuju

Polančec i Nobilo
Polančec i Nobilo (Goran Mehkek / CROPIX)
Više o

USKOK

,

Damir Polančec

,

Anto Nobilo

,

Oneman

Prvi put od puštanja iz pritvora krajem srpnja bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec danas se pojavio na zagrebačkom Županijskom sudu kako bi prisustvovao pripremnom ročištu za suđenje zbog naručivanja nepotrebne stručne studije za koju je iz proračuna plaćeno pola milijuna kuna.

USKOK tereti Polančeca da je, kao ministar gospodarstva, od vukovarskog odvjetnika Petra Miletića naručio i platio izradu studije kojom se Ministarstvo nije nikada koristilo. Iako je nepotrebna stručno-pravna studija sastavljena na samo 19 stranica, iz proračuna je za nju izdvojeno 500 tisuća kuna.

Na pripremnom ročištu zatvorenom za javnost sudac Ivan Turudić zakazat će početak suđenja i odrediti koji će se svjedoci ispitati te kojim će dokazima pred sudom biti potkrijepljene tvrdnje obrane i tužiteljstva.

USKOK tvrdi da je bivši ministar studiju naručio i platio iako je znao da ona nije potrebna jer je taj problem već bio riješen u pregovorima vladinih tijela s radnicima Borova srpske nacionalnosti. Sam Polančec sudjelovao je u tim pregovorima, dok je Miletić zastupao jednu skupinu radnika Borova, a za te mu je usluge u siječnju 2009. Borovo platilo 1,3 milijuna kuna.

Sudac na ročištu iz spisa može izdvojiti nezakonite dokaze, ako to prije nisu učinili sudac istrage i optužno vijeće koje je krajem srpnja potvrdilo USKOK-ovu optužnicu u ovom slučaju.

Obrana i optužba moći će predložiti i nove dokaze ako su za njih doznali nakon potvrđivanja optužnice, a predstavnik USKOK-a na ročištu će izložiti dio optužnice iz kojeg proistječu naziv i zakonska obilježja kaznenog te podastrijeti dokaze koji potvrđuju optužnicu. Na kraju čak može predložiti i kaznu.Dvojica optuženika potom bi se ponovno trebala očitovati o USKOK-ovim optužbama te zajedno s braniteljima točno odrediti koje dijelove optužnice poriču i zbog čega.

Moguće nove optužnice

Osim optužnice zbog stručne studije, USKOK je Polančeca optužio i zbog nezakonito potrošenih 230 tisuća kuna za rasvjetu na igralištu Nogometnog kluba "Osvit" u njegovu rodnome mjestu Đelekovcu.

Protiv njega su u tijeku i dvije istrage - u slučajevima "Podravka" i "HEP". Zbog ta je dva slučaja Polančec u istražnom zatvoru proveo od kraja ožujka do 22. srpnja ove godine, kada je pušten jer su ispitani svi svjedoci na koje je mogao utjecati.(hina/metro-portal)

03.09.2010. 10:41:21
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh