« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 11 mjeseci
NA POTEZU JE SUD

Pokrenuta procjena ustavnosti zakona o umjetnoj oplodnji

Ženska mreža Hrvatske naglašava kako zakon ograničava osnovna prava žena te kako nije izglasan dvotrećinskom većinom u Saboru

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Bruno Konjević/CROPIX)
Više o

Ustavni sud

,

umjetna oplodnja

,

Ženska mreža Hrvatske

,

zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji

Ustavni sud danas je zaprimio prijedlog za ocjenu ustavnosti Zakona o medicinskoj oplodnji koji je predala Ženska mreža Hrvatske ističući da, iako je riječ o zakonu koji se odnosi na temeljna prava, nije u Hrvatskome saboru izglasovan dvotrećinskom većinom, nego na krajnje sramotan način s jedva natpolovičnom većinom.

Zakon, koji se počinje primjenjivati od danas, je protuustavan i zato što ograničava pravo žena na slobodno raspolaganje vlastitim tijelom ovisno o bračnom statusu pa vrijeđa njihova ljudska prava i temeljne slobode zajamčene Ustavom u kojem su sloboda, jednakost i poštovanje prava čovjeka utvrđene kao najviše vrednote, navodi Ženska mreža. Zakon je krajnje diskriminirajući prema ženama koje nisu u braku ili izvanbračnoj zajednici te krši njihova temeljna ljudska prava i uskraćuje im pravo na rađanje djece, istaknule su aktivistice.

Pred zgradom Ustavnog suda u zagrebačkoj Varšavskoj ulici okupilo se nekoliko predstavnica ženskih udruga odjevenih u majice s natpisima 'Moja maternica, moji jajnici; o njima ne mogu odlučivati državni i crkveni tajnici', a naljepnicu s istim sloganom nalijepile su i na ploču Ustavnog suda. Predsjednik Stjepan Mesić također je pokrenuo postupak ocjene ustavnosti tog zakona, priopćio je danas Ured predsjednika, a podnošenje ustavne tužbe najavila je i Udruga Roda.

Predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor izjavila je nedavno da je njezino stajalište isto od početka i da misli da zakon treba mijenjati. Ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović nedavno je rekao da je zakon usklađen s Obiteljskim zakonom te kako vjeruje da nije protuustavan. Istaknuo je da će se pratiti primjena tog zakona te da će ga, ako se znatno smanji broj novorođenčadi začetih umjetnom oplodnjom, razmotriti i vidjeti je li ga moguće poboljšati.

Izvor: Hina

30.07.2009. 14:57:13
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh