« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
FACEBOOK 'UBOJICE'

Pokrenuta istraga zbog prijetnji smrću Berlusconiju

Policija je dobila posao istražiti virtualne atentatore i srodne kriminalce kojima se, kao i mnogim drugima, ne sviđa talijanski premijer

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Predrag M. Azdejković)
Više o

Silvio Berlusconi

,

Facebook

,

ubijmo berlusconija grupa

Talijansko pravosuđe počelo je istragu zbog nekoliko prijetnja ubojstvom premijeru Silviju Berlusconiju koje su se pojavile na internetu, objavio je u četvrtak talijanski tisak.

"Sud treba istražiti prijetnje upućene predsjedniku vlade, koje su postavljene na Facebook", rekao je ministar pravosuđa Angelino Alfano, a državno je odvjetništvo reagiralo otvaranjem istrage o "ozbiljnim prijetnjama", piše dnevnik La Repubblica.

Stranica koja zagovara "Smrt Berlusconiju" ima oko 300 članova, a paroli "Ubijmo Berlusconija" priklonilo se 16 tisuća korisnika Facebooka.

Repubblica navodi kako je stranica "Ubijmo Berlusconija" otvorena u rujnu 2008. i potom zapostavljena sve dok je se prije deset dana nije primio netko tko se naziva "drug Raul", koji naglašava kako ne želi ičiju smrt.

Repubblica ističe kako osobe koje se potpisuju imenom i prezimenom na toj stranici pišu poruke poput "Silvio, završit ćeš kao Kennedy, nemoj mirno spavati".

"Danas, 12. listopada, preuzimam vođenje skupine koju je napustila prošla uprava i, budući da ne mogu promijeniti ime skupine, proglašavam ga 'suludom stvari'". Osobno, ne želim nikoga ubiti i ne želim ikoga poticati na kršenje zakona", piše "drug Raul" na stranici.

Nekoliko ministara snažno je kritiziralo taj, kako su ga nazvali, "pohod mržnje", a Dario Franceschini, predsjednik Demokratske stranke, najsnažnije oporbene opcije, zatražio je "zatvaranje stranice".

Talijanska policija zatražila je od sjedišta Facebooka u Palo Altu u Kaliforniji da stranice s prijetnjama skupine "Ubijmo Berlusconija" učini nevidljivima za javnost, ali da ih ne obriše. Istodobno je rimski ured državnog odvjetnika od Facebooka zatražio da prikupi podatke o osobama odgovornim za prijetnje. (hina/metro-portal)

22.10.2009. 19:50:19
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh