« Zagreb
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
ANTIRECESIJSKA ILI PREDIZBORNA MJERA?

Pojeftinjuje parkiranje u Zagrebu

Zagrebparking će od petka, 8. siječnja, sniziti cijene parkiranja po satu u prosjeku 23,5 posto zbog stalnih pritužbi građana na previsoke cijene parkiranja u Zagrebu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Damjan Tadić/Cropix)
Više o

Zagreb

,

pojeftinjenje

,

parking

Izvijestila je to danas zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Jelena Pavičić-Vukićević. Tako će, po novom, u prvoj zoni parkiranje po satu iznositi 12 kuna umjesto dosadašnjih 14 kuna, u drugoj zoni sat parkiranja bit će pet kuna umjesto sedam, a u trećoj zoni dvije kune po satu umjesto dosadašnjih tri.

Pavičić-Vukićević je na konferenciji za novinare u gradskoj upravi izvijestila kako je odluka o smanjenju cijene parkiranja donesena na inicijativu zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, a u suradnji Gradskog ureda za prostorno uređenje, komunalne poslove i promet i podružnice Zagrebačkog holdinga, Zagrebparkingom, kao i da za tu odluku ne treba potvrda Gradske skupštine.

"Smanjenje cijene parkiranja nije socijalna mjera, ali će utjecati na poboljšanje kvalitete života građana i bit će antirecesijska mjera", ocijenila je Pavičić-Vukičević ističući kako gradska uprava "nije mogla ostati gluha na želje i potrebe sugrađana" pa je, kaže, reagirala smanjenjem cijena parkiranja, a uskoro će, najavljuje, biti i drugih sličnih mjera, budući da se u gradskoj upravi svakodnevno analiziraju cijene koštanja ostalih usluga koje pruža grad.

Neće biti proširenja parkirnih zona

Na pitanje novinara je li smanjenje cijene parkiranja povezano s drugim krugom predsjedničkih izbora u kojem sudjeluje i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, Pavičić-Vukičević je odgovorila kako rad gradske uprave ne smije biti paraliziran izborima i izbornom kampanjom te da se odluke važne za Grad i građane donose bez obzira na to. "Izbori se odvijaju često pa tako ispada da nikada ne bismo mogli donositi nikave odluke", kazala je.

Direktor Zagrebparkinga Mate Kraljević odgovorio je na upit novinara da će u proračunu, zbog smanjenja cijena parkiranja, biti manje novca od planiranog od te podružnice pa će biti potreban rebalans i smanjenje planiranih investicija.

Proširenja parkirnih zona zasad, kaže, neće biti, a razmatra se područje Trnskog gdje su građani sami zatražili naplatu parkiranja, dok je i dalje ostalo problematično parkiranje na Britanskom trgu. "Kako parkirati 631 vozilo registirano na Pantovčaku ako imamo 93 parkirna mjesta?", pitao je Kraljević ocjenjujući da bi, u slučaju spomena gradnje podzemne garaže na Britancu, to smatrano smrtnim grijehom.

Cijena dnevne karte, koja se dosad nije naplaćivala, iznosit će 200 kuna u prvoj zoni, 100 kuna u drugoj zoni i 50 kuna u trećoj parkirnoj zoni, po pravilniku donesenom sukladno skupštinskoj odluci o organiziranju načina i naplate parkiranja u Zagrebu od 22. prosinca prošle godine. (hina/metro-portal)

05.01.2010. 16:22:22
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh