« Znanost
objavljeno prije 12 godina i 7 mjeseci
NANOTEHNOLOGIJA

Pogledajte najmanji automobil na svijetu

Skupina nizozemskih znanstvenika uspjela je što dosada nikome nije pošlo za rukom - proizvesti funkcionalni mikroskopski automobil

Najmanji automobil na svijetu, Daily Mail
Najmanji automobil na svijetu, Daily Mail (Daily Mail)

Nizozemski znanstvenici kreirali su najmanji automobil na svijetu koji veličine jedne molekule, a može se vidjeti jedino pod elektroničkim mikroskopom, piše Daily Mail.

Budući da je toliko mali jedina vizualna sličnost s pravim automobilom je ta što ima četiri kotača, ogoljeni unutarnji okvir, te osovine. Automobil se pokreće pomoću slabih električnih pulsova koji nisu jači od nekoliko milivolta, a za svaku polovičnu rotaciju kotača treba aplicirati novi impuls struje.

Prilikom prve "testne vožnje" mikroskopski automobil je prošao šest nanometara, a znanstvenici kažu kako je ovaj eksperiment jako značajan za napredak nanotehnologije jer je molekula u stanju da se pokreće pomoću vanjskog izvora električne energije.

"Da bi u budućnosti imali funkcionalnu nanotehnologiju, poput nano robota ili raznih strojeva, treba nam nešto što bi ih pogonilo. Ovo je prvi eksperiment u znanosti u kojem se nano motor pokretao pomoću izvanjskog izvora energije", rekao je Ben Feringa, profesor organske kemije na nizozemskom sveučilištu Groningen.

20.11.2011. 17:20:01
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh