« Kultura
objavljeno prije 3 godine i 6 mjeseci
NAJAVE

Poezija u gradu - August Šenoa

U spomen jedinstvenom književnom velikanu Augustu Šenoi, građani će na deset osvijetljenih citylight površina u gradu moći čitati neke od njegovih najljepših pjesama

August Šenoa
August Šenoa (Arhiva)
Više o

August Šenoa

,

Poezija u gradu

U četvrtak, 22. listopada, točno sedam mjeseci od zagrebačkog potresa, počeo je projekt 'Poezija u gradu'. U spomen jedinstvenom književnom velikanu Augustu Šenoi, građani će na deset osvijetljenih citylight površina u gradu moći čitati neke od njegovih najljepših pjesama: Zagrebu, Tri riječi, Budi svoj, Sunce i zvijezde i Srce pjesnikovo.

August Šenoa umro je u 43. godini života od posljedica upale pluća od koje je obolio kada je uz predan i intenzivan književni rad i kao požrtvovni gradski vijećnik po hladnoći skrbio za unesrećene u velikom zagrebačkom potresu 1880. godine.Građani će pjesme moći čitati na plakatima u Draškovićevoj ulici, Vlaškoj ulici, na Trgu kralja Tomislava- Glavni kolodvor, na Mažuranićevom trgu, Rooseveltovom trgu, kod Avenue Malla te na Savskoj cesti, sve do 5. studenoga 2020.

Šenoa umro je u 43. godini života od posljedica upale pluća od koje je obolio kada je uz predan i intenzivan književni rad i kao požrtvovni gradski vijećnik po hladnoći skrbio za unesrećene u velikom zagrebačkom potresu 1880. godine. Zbog njegove veličine i udjela kojeg je imao u hrvatskoj književnosti, razdoblje u kojemu je aktivno djelovao naziva se Šenoino doba.

Projekt Poezija u gradu iznikao je iz projekta Poezija to go koji je već pet godina aktivno prisutan u javnosti.  Autorica oba projekta je književnica Sonja Zubović.

Autorica vizualnih rješenja na plakatima je dizajnerica Tena Pezdevšek.

Projekt je realiziran zahvaljujući financijskoj potpori ostvarenoj na natječaju Svjetlo na zajedničkom putu HEP- a.

23.10.2020. 10:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh