« Znanost
objavljeno prije 5 godina
WOW!

Podvodni roboti u potrazi za mineralima

Međunarodni tim koristi tehnologiju uključujući samostalne robote i podmornice kako bi istražio morske dubine u potrazi za cinkom, zlatom i bakrom

Traže se rijetki minerali
Traže se rijetki minerali (Screenshot)
Više o

roboti

,

podvodni robot

Znanstvenici norveškog sveučilišta Bergen šalju robote na dubinu od 2500 metara u vode između Norveške i Grenlanda kako bi otkrili ima li tamo rijetkih minerala.

Dno oceana uglavnom je neistraženo, kaže za Reuters znanstvenik Thibaut Barreyre. Može se reći da znamo više o površini Mjeseca i Marsa koje su snimili sateliti i razni uređaji nego što znamo o vlastitom planetu.

Međunarodni tim koristi tehnologiju uključujući samostalne robote i podmornice kako bi istražio morske dubine u potrazi za cinkom, zlatom i bakrom. Znanstvenici se nadaju da će istraživanja otkriti zašto neka morska područja imaju minerale a druga ne te kolike su zalihe minerala u dubinama i koliku bi štetu njihovo crpljenje imalo po okoliš.

Novi izvor rijetkih elemenata koji se koriste u proizvodnji ekrana za pametne telefone, magneta, leća za kamere i rtg aparata mogli bi biti vrlo unosni. No to nije tako jednostavno, kaže Barreyre. Neki su dijelovi oceana bogati zlatom, bakrom, cinkom i drugim rijetkim mineralima a u drugima nema ničega. I to je razlog zbog kojeg je važno da mi znanstvenici to razumijemo, dodaje on.

Tim koji je prošle godine započeo s istraživanjima provest će u tom projektu sljedećih pet godina.

14.10.2018. 15:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh