« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
JOSIPOVIĆ

Podržavam moguće raspisivanje referenduma o Zakonu o radu

Predsjednik je izrazio nadu da će razgovor Vlade i sindikata dovesti do zadovoljavajućeg rješenja

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Goran Mehkek/Cropix)
Više o

referendum

,

Zakon o radu

,

Ivo Josipović

Konstatirali smo da je potrebno voditi dosljednu brigu za radnička prava, složili smo se da postoji prostora za pregovore između sindikata i Vlade i da ih treba nastaviti, te da bi bilo dobro da se uvaže neki opravdani zahtjevi sindikata, ali i da se vodi briga o gospodarskoj reformi, kazao je Josipović u emisiji Hrvatskog radija "S Predsjednikom uz kavu".

Josipović podržava moguće raspisivanje referenduma o ZOR-u kao legitiman demokratski mehanizam za izražavanje sindikalnih stavova. Smatra da izmjene ZOR-a u izvjesnoj mjeri jesu restriktivne prema radničkim pravima, ali ističe i poziciju Vlade posebice vezano uz, kako je rekao, potpuno neodređeno, odnosno vječito trajanje kolektivnih ugovora. "Tu ima prostora da se bolje uredi sadašnje stanje", kazao je.

Prostora za dogovor ima, nužno je fokusirati se na pronalaženje "točke kompromisa" jer, kako je rekao, "bila bi šteta da Hrvatska uđe u fazu nestabilnosti". Vidjet ćemo što je čija pozicija i što će biti dogovoreno, a ako do dogovora ne dođe, u načelu sam za zaštitu radničkih prava i prema tome ću se opredijeliti, kazao je Josipović na pitanje hoće li svojim potpisom podržati raspisivanje referenduma o ZOR-u.

Govoreći o radu Vlade pozitivnim je ocijenio to što je stvorena bitno drukčija klima prema kaznenom progonu korupcije i kriminala. "Činjenica da su neki vrlo visoki dužnosnici pod istragom govori da su neki zidovi pali", kazao je. Velikom zadaćom Vlade, u čemu joj daje podršku, smatra izlazak iz gospodarske krize.

"Tu smo na početku puta i tu vlada još ima puno posla", ustvrdio je i ponovno naglasio da se zalaže za pravednu raspodjelu tereta krize na način da više participiraju oni koji više i imaju i to stoga "jer gospodarska reforma nije puka matematika, već ima i ozbiljne društvene posljedice". Vladu je pozvao da što prije provede mjere predviđene programom gospodarskog oporavka jer "samo brzim provođenjem tih mjera možemo izaći iz krize".

Govoreći o vanjskoj politici, Josipović je naglasio da on i Vlada imaju zajedničku politiku, "bez obzira na to što su se dogodile određene disonance". "Zaista postoji jedna vanjska politika bez obzira što smo oko nekih poteza mislili različito. Bilo je, naime, problema u poimanju mog prvog odlaska u BiH. Imamo zajednički cilj, to je EU s jedne strane i s druge strane regionalni odnosi, kvalitetni odnosi sa susjednim zemljama i mislim da smo tu potpuno suglasni", kazao je. Hrvatska, dodao je, ima dobar tempo, dobru perspektivu, treba završiti pregovore i krenuti prema punopravnom članstvu što će biti "povijesni iskorak". (hina/metro-portal)

07.06.2010. 18:48:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh