« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
prsti u vegeti

Kriminal u Podravci?

Darko Marinac je 2007. odobrio desetine milijuna kuna kredita splitskoj tvrtci SMS

(Goran Mehkek/Cropix )
Više o

Podravka

,

Srđan Mladinić

,

Darko Marinac

,

Mladen Vedriš

,

SMS Split

,

Sanader Podravka

Koprivnička prehrambena kompanija Podravka našla se u velikim problemima, jer je otkriveno da je 2007. godine odobrila kredit od 65 milijuna kuna partnerskoj tvrtci SMS koja je u vlasništvu Srđana Mladinića, bliskog prijatelja "pobegulje" Sanadera.

Prema nepotvrđenim izvorima Jutarnjeg, isplatu je odobrio tadašnji predsjednik Uprave Podravke Darko Marinac bez znanja ostatka menadžmenta. Također se spekulira da je Marinca na ovaj aranžman nagovorio Damir Polančec, prema naputku bivšeg premijera.

Prvi iznos od 45 milijuna kuna isplaćen je na proljeće 2007., a drugi od 20 milijuna kuna najesen iste godine, uz kamatu od 5,5 posto i uz odgodu početka vraćanja kredita od dvije godine.

Kreditni aranžman sklopljen je u godini u kojoj je Podravka potpisala partnerski odnos s Mladinićevom tvrtkom i počela distribuirati njegovu robu.

SMS početkom ove godine nije vratio prvi dio kredita te je zatražio odgodu plaćanja. U ljeto su počeli problemi i s isporukom SMS-ove robe Podravki, što je u kolovozu potpuno stalo.

Na hitno sazvanoj sjednici Nadzornog odbora Podravke u srijedu na vidjelo je isplivalo da je odluku o spornom kreditnom ugovoru na svoju ruku donio Darko Marinac, tadašnji predsjednik uprave koprivničke kompanije, koji je nakon lanjske smjene s tog položaja postavljen za, ni više ni manje nego, šefa NO-a.

O velikom kreditu navodno uopće nije bila obaviještena Uprava kompanije, kao niti Nadzorni odbor na čelu s Mladenom Vedrišem.

Marinac je izjavio da će na novoj sjednici Nadzornog odbora sazvanoj za ponedjeljak objasniti zašto je SMS-u odobrio veći kredit nego što je godišnji promet te tvrtke.

Jedina garancija da će splitska tvrtka vratiti kredit bila je hipoteka na brand SMS, iako on nije procijenjen niti je njegova vrijednost uvrštena u temeljni kapital tvrtke.

Također, veliko je pitanje hoće li se kredit imati iz čega naplatiti jer je SMS u financijskim problemima, te smanjuje proizvodnju i broj radnih mjesta.

12.09.2009. 08:45:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh