« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
ocjena ustavnosti

Podneseno 1200 tužbi protiv kriznog poreza

Ustavni sud pretrpan je prijavama građana protiv kontroverznog zakona

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

Ustavni sud

,

krizni porez

,

ocjena ustavnosti

,

krizni namet

,

prijaveprotiv zakona o porezu

Do danas je stiglo gotovo 1200 prijedloga za ocjenu ustavnosti Zakona o posebnom porezu na plaće, mirovine i druge primitke.

Kako javlja Jutarni list, samo jučer zaprimljeno je oko 400 novih predmeta. Riječ je o pojedinačnim zahtjevima građana, a što se tiče pravnih osoba, svoje prijedloge podnijeli su samo SSSH te zajednički Matica i Sindikat umirovljenika.

Na Ustavnom sudu potvrđuju da niti za jedan zakon prije nije stiglo toliko prigovora.

"Vjerojatno su građani bolje educirani i informirani kako i gdje tražiti zaštitu svojih prava", pretpostavljaju na Ustavnom sudu.

Primjedbe se sigurno neće zaustaviti na ovoj brojci, jer svakodnevno stižu deseci novih podnesaka. Vjerojatno će za tjedan, dva taj broj biti puno veći.

Ovih bi dana predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec trebala donijeti odluku hoće li sporni zakon ići odmah u obradu. Prioritetnost rješavanja ovisit će tome u kojoj mjeri zakon utječe na ljudska prava te koliko je opseg građana koji su njime obuhvaćeni.

Podnesci su počeli stizati prije tri tjedna, nakon što je predsjednica Omejec rekla da će pravo na odštetu u eventualnom slučaju rušenja zakona imati samo oni građani koji su pokrenuli postupak na Ustavnom sudu. Prije toga, Ustavni sud je zaprimio samo šest prijedloga građana te zahtjev predsjednika Mesića.

Ne postoji zakonski određen krajnji rok u kojem bi se građani trebali obratiti Ustavnom sudu stoga, ako žele da im se prijedlog nađe među već pristiglima, bilo bi dobro da to učine čim prije.

09.09.2009. 08:08:39
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh