« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 5 mjeseci
LAGALI I VARALALI

Podignuta optužnica protiv "varalica iz Londona"

Lažno se predstavljali nudeći kredite preko jedne londonske tvrtke za koje su zainteresirani građani plaćali troškove realizacije

Fotografija vijesti
Više o

lažni krediti

,

prevara

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je optužnicu protiv četvero prevaranata koji su se lažno predstavljali nudeći kredite preko jedne londonske tvrtke za koje su zainteresirani građani plaćali troškove realizacije.

Dvoje hrvatskih državljana u dobi od 54 i 32 godine, 64-godišnjega državljanina Srbije te 78-godišnjega državljanina SAD-a i Srbije tereti se da su od 22. rujna do 26. listopada prošle godine na prijevaru "zaradili" 366 tisuća kuna. Njihov se identitet u priopćenju državnog odvjetništva ne otkriva.

Po optužnici, prvookrivljena je od trećeokrivljenoga dobila punomoć za zastupanje njegove tvrtke iz Londona, nakon čega je većem broju ljudi ponudila kredite za koje su oni morali podmiriti javnobilježničke troškove. Žrtvama je lagala da će krediti biti realizirani preko londonske tvrtke i stranog investitora, to jest trećeokrivljenika.

Oboje su pritom, kažu u državnom odvjetništvu, bili svjesni da novac neće moći isplatiti jer njihova tvrtka nije registrirana u Hrvatskoj niti ima odobrenje za obavljanje djelatnosti. U 39 slučajeva, pak, u ugovorima je kao zajmodavac bila navedena nepostojeća tvrtka.

Žrtve prijevara su nakon predaje potrebne dokumentacije potpisivali ugovore o kreditu na dva jezika, i to prema bjanko obrascu ugovora koji je dostavio trećeokrivljeni. U svemu tome pomagao je i drugookrivljenik, koji je pripremao ugovore na koje je svoj potpis i pečat londonske tvrtke stavljala prvookrivljenica.

Direktor londonske tvrtke te je ugovore davao na solemnizaciju četvrtookrivljenome koji uopće nije registriran kao javni bilježnik u Hrvatskoj. Lažni bilježnik nakon toga žrtvama je ispostavljao račune za trošak solemnizacije.

Protiv dvoje hrvatskih državljana zatražano je produljenje istražnog zatvora do kraja postupka, i to zbog opasnosti od bijega i ponavljanja nedjela, a protiv trećeokrivljenoga zbog opasnosti od bijega. Četvrtookrivljenome je oduzeta putovnica i obvezan je redovito se javljati sudu.

26.01.2012. 19:37:41
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh