« Nogomet
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
SLUČAJ BOCHUM

Pod istragom UEFA-e samo jedna utakmica HNL-a

Nakon trosatne sjednice UEFA i devet saveza izdali su priopćenje o kladioničarskom skandalu

(Dreamstime)
Više o

UEFA

,

HNL

,

Hrvatski nogometni savez

,

namještanje utakmica

,

kladioničarska afera

,

slučaj Bochum

Europski nogometni savez (UEFA) objavio je priopćenje nakon kriznog sastanka održanog povodom posljednjih događanja, a koji se tiču namještanja nogometnih utakmica. Na sastanku su uz predstavnike UEFA-e nazočili i predstavnici devet nogometnih saveza, hrvatskog, austrijskog, belgijskog, bosanskohercegovačkog, njemačkog, mađarskog, slovenskog, švicarskog i turskog, koji su spomenuti u slučaju kojega je pokrenulo tužiteljstvo u Bochumu.

Nakon trosatne sjednice održane u sjedištu UEFA-e u Nyonu, UEFA i devet saveza koji su spomenuti u slučaju Bochum, izdali su sljedeće priopćenje:

1. UEFA i nacionalni savezi suočavaju se sa slučajem organiziranog kriminala koji premašuje istražne nadležnosti sportskog pravosuđa. Zahvalni su državnim tijelima na njihovoj odlučnoj akciji, koja je također u interesu sporta.

2. UEFA i nacionalni savezi će stupiti u kontakt s nadležnim tijelima u svakoj od zemalja kako bi dobili pristup relevantnim informacijama koje uključuju klubove i pojedince iz njihove nadležnosti.

3. U ime devet nazočnih nogometnih saveza, UEFA će službeno od ureda javnog tužiteljstva Bochuma zahtijevati potpuni pristup cjelokupnom dosjeu slučaja. Prema izjavama nadležnih tijela, ovaj postupak može potrajati i nekoliko tjedana.

4. Dok ovaj dosje ne bude dostupan, sve što je objavljeno u medijima u svezi slučaja namještanja utakmica u Bochumu je čista spekulacija i nije zaključno. Nikakvi komentari u svezi pojedinaca ili klubova ne mogu se davati na osnovu ove spekulacije i u ovoj fazi postupaka.

5. UEFA i devet saveza pozivaju sve igrače ili službene osobe koji žele prijaviti incidente koji se mogu povezati s bilo kojom vrstom korupcije, prijevare ili namještanja utakmica da ih prijave nacionalnim nogometnim tijelima ili UEFA-i.

6. UEFA i nacionalni savezi neće se suzdržavati od poduzimanja najstrožih mjera iz okvira svoje nadležnosti i UEFA će u svim postupcima, gdje god to bude potrebno pružiti pomoć i kooridinirati ova pitanja.

7. UEFA i devet saveza su spremni odlučno iskorijeniti ove zlouporabe koje predstavljaju ozbiljnu prijetnju Igri. Pri tome neće praviti nikakvu razliku u tome da li su ove zlouporabe potekle od igrača, službene osobe ili nekog drugog pojedinca.

Iako se posljednjih dana spominjalo kako je pod istragom tužiteljstva u Bochumu više od 200 utakmica, od čega 14 iz Prve HNL, nakon sastanka u Nyonu UEFA je objavila kako se vodi istraga u vezi 40 utakmica, a član Izvršnog odbora HNS-a koji je bio nazočan sastanku Ivan Brleković izjavio je kako je među tih 40 utakmica tek jedna iz HNL-a.

"Pod sumnjom je samo jedna utakmica, što je isto tako zabrinjavajuće, ali situacija nije tako zabrinjavajuća kao što se to moglo zaključiti prema pisanju hrvatskih medija", kazao je Brleković. (hina/metro-portal)

25.11.2009. 17:44:32
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh