« Film
objavljeno prije 11 godina i 1 mjesec
DHF

Počinju 22. Dani hrvatskog filma

Na ovogodišnji natječaj, pristiglo je gotovo 300 filmova u kategorijama igrani, dokumentarni, animirani, eksperimentalni te namjenski filmovi i glazbeni spotovi

Dani hrvatskog filma
Dani hrvatskog filma (DHF)
Više o

Dani hrvatskog filma

,

Studentski centar

,

nagrade

,

Surogat

,

Oktavijan

,

Jelena Rajković

,

Zlatna Uljanica

Selekcijska komisija 22. DHF-a, u sastavu Irena Paulus, Daniel Kušan te Božidar Trkulja, u službenu je konkurenciju uvrstila 106 domaćih filmskih naslova.

S napunjene 22 godine, hrvatski film, ako si za ovu priliku dozvolimo mjeriti prema kalendaru Dana, završio je srednju školu i sada je otprilike na sredini studija. Shvatio je ideju studiranja, ubrao je kako stvari funkcioniraju, pa si tako nađe i vremena za odmor, bez grozničavosti i nervoze, što, dakako, pospješuje njegove uspjehe. No, ako mu se pruži prilika rado će se švercati na ispitima i žicati ocjenu više ili barem prolaz. Kako god bilo, svakako je mlad i osjeća se njegova rastuća energija i sve izraženiji šarm. Kada toga postane svjestan imat će još više i jednog i drugog.

Dakle, čini se da mu nedostaje malo svijesti i malo više sna. Filmovi su izabrani i mogu se pogledati, prosuditi i ocijeniti. Oni neizabrani također se mogu pogledati, prosuditi i ocijeniti. Dani hrvatskog filma to omogućavaju, a to je dobro, jer nekome će se svidjeti film koji se možda nije našao na platnu, pogledat će ga i o njemu suditi po svojim mjerilima, prepoznati vrijednost i osjetiti ga na svoj način. Koliko su dojmovi različiti toliko su u sebi različiti i hrvatski filmovi kada ih pogledamo svakog ponaosob.

Hrvatski film je ušao u bolje dane nazdravljajući s polupunom čašom. Kada je čaša puna do vrha može se lakše proliti, pa je ovako jako dobro.

Članovi selekcijskog povjerenstva su Irena Paulus, Daniel Kušan i Božidar Trkulja

U konkurenciji za nagrade Ocjenjivačkog suda 22. DHF-a, kojega ove godine čine Vera Zima, Filip Šovagović i Zdenko Bašić te za nagrade „Oktavijan" (HDFK), „Jelena Rajković" (HDFR), i „Zlatna Uljanica" (Glas Koncila) natjecat će se: u kategoriji igranog filma 24 naslova, u kategoriji dokumentarnog 20 te u kategoriji animiranog 14 naslova. Konkurenciju za najbolji eksperimentalni film čini 13 uradaka, a za namjenski njih 18, dok se za najbolji glazbeni spot bori također 17 radova.

Dodijelit će se i nagrada „Salona odbijenih" za najbolji prijavljeni film koji nije uvršten u konkurenciji, a o njemu će odlučiti Damir Čučić.

Iznimna nam je čast da od ove festivalske godine, Velika nagrada Ocjenjivačkog suda DHF-a za najbolji film (Grand Prix) nosi naziv „Surogat", po Oscarom nagrađenom animiranom filmu, našeg velikog autora Dušana Vukotića, dok nagrada Ocjenjivačkog suda DHF-a, za najbolju režiju nosi ime našeg preminulog slavnog redatelja i scenarista, Krste Papića.

Dobitnik nagrade „Oktavijan" (HDFK) za životno djelo, ove je godine redatelj Tomislav Radić.

Bogat i raznolik festivalski popratni program nudi: radionicu eksperimentalnog filma u suradnji s Kinoklubom Zagreb te radionicu 16 mm filma Klubvizije SC. U programu Skate pool kino pogledat ćemo amaterske uratke skaterske tematike, dok Klubvizija poziva na premijeru svog eksperimentalnog filma „Planeti" .

Također, u programu „In Memoriam" prisjetit ćemo se velikana hrvatskog filma, Krste Papića, Borisa Festinija te Đure Utješanovića.

Predstavit ćemo i dvije knjige: „Glasnogovornici apokalipse", autora Željka Kipkea te „Eros na filmu", Irene Škorić.

Tradicionalno, tu je i program Mala Pula, u sklopu kojeg možete uživati u 5 dugometražnih filmskih uspješnica, prikazanih na prošlogodišnjem pulskom filmskom festivalu.

Navečer će vas, između ostalih, zabavljati Stampedo, D Elvis,Tom & the Twisters, Concrete Worms.

Ulaz na festival je besplatan.

Ovogodišnji radovi koje će gledatelji moći vidjeti na 22. danima hrvatskog filma svjedoče da hrvatska kinematografija u budućnosti itekako može računati na još bolje dane. Godine prolaze, umjetnost filmska ostaje.

Umjetnički voditelj festivala je Boško Picula

15.04.2013. 08:35:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh